Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, proč jsou v seznamu potenciálně nevhodných potravin při HIT i některé potraviny, jako je například cibule či kapusta, obsahující kvercetin, který potlačuje uvolňování histaminu z buněk a jedná se tudíž o přírodní antihistaminikum.
Nebylo by naopak žádoucí zmíněné potraviny do stravy při této intoleranci zařadit?
Děkuji za odpověď :)

HIT je komplikovaný problém, protože každý postižený reaguje na jednotlivé potraviny odlišným způsobem, takže na této platformě v podstatě neexistují unifikované seznamy vhodných a nevhodných potravin. Cibule i kapusta patří mezi potraviny, které se prezentují jako středně zátěžové, tzn. jejich konzumace nevyvolává velké reakce. Obě potraviny jsou ale řazeny mezi histaminové liberátory, tzn. jejich konzumace podporuje uvolnění histaminu z žírných buněk. Situaci ještě trochu komplikuje fakt, že organismus má tendenci reagovat odlišně i na jednotlivé druhy dané potraviny (zeleniny, ovoce...), tzn. některé druhy cibule (totéž platí o kapustě) se uvádí jako doporučené, jiné naopak mírně rizikové.
V praxi to znamená, že je třeba vyzkoušet, jak daná individualta na potravinu reaguje, jinak se bohužel k poznání nedopracujeme...

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi