Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, proč jsou v seznamu potenciálně nevhodných potravin při HIT i některé potraviny, jako je například cibule či kapusta, obsahující kvercetin, který potlačuje uvolňování histaminu z buněk a jedná se tudíž o přírodní antihistaminikum.
Nebylo by naopak žádoucí zmíněné potraviny do stravy při této intoleranci zařadit?
Děkuji za odpověď :)

HIT je komplikovaný problém, protože každý postižený reaguje na jednotlivé potraviny odlišným způsobem, takže na této platformě v podstatě neexistují unifikované seznamy vhodných a nevhodných potravin. Cibule i kapusta patří mezi potraviny, které se prezentují jako středně zátěžové, tzn. jejich konzumace nevyvolává velké reakce. Obě potraviny jsou ale řazeny mezi histaminové liberátory, tzn. jejich konzumace podporuje uvolnění histaminu z žírných buněk. Situaci ještě trochu komplikuje fakt, že organismus má tendenci reagovat odlišně i na jednotlivé druhy dané potraviny (zeleniny, ovoce...), tzn. některé druhy cibule (totéž platí o kapustě) se uvádí jako doporučené, jiné naopak mírně rizikové.
V praxi to znamená, že je třeba vyzkoušet, jak daná individualta na potravinu reaguje, jinak se bohužel k poznání nedopracujeme...

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi