Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobry den,
chtela bych se zeptat, jak vybrat kvalitni olivovy olej? Cetla jsem, ze se hodne podvadi - oleje nizsi kvality se vydavaji za extra panenske. Jeste by me zajimalo, co znamena kyselost oleje? je to pry jeden z ukazatelu kvality oleje, ale na vetsine oleju jsem tento udaj nevidela.
Dekuji

Pro výběr kvalitního olivového oleje můžete použít hned několik kritérií, klíčové jsou dva:
1. Kyselost - je definována obsahem volných mastných kyselin (měla by se pohybovat do 0,5 %). Produkt, který tento údaj neprezentuje, nekupujte, nemáte garanci jeho kvality. Pokud ale budete např. kupovat olej od malých výrobců (rodinné firmy), tuto hodnotu většinou také neuvádí, často považují tento údaj za zbytečnou finanční investici navyšující jejich náklady.
2. Stupeň filtrace (rafinace) oleje - pro studenou kuchyni je výhodné preferovat nefiltrované, obsah zdraví prospěšných látek je zde mnohem vyšší. Toto poznáte tak, že olej není úplně čirý a navíc v chladu rychleji tuhne (resp. dochází k vysrážení nefiltrovaných příměsí - lecitinů apod.).

Témata:  Olivový olej 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi