Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak moc může strava ovlivnit procentuální zastoupení spalování tuků při aerobní aktivitě. Konkrétně na metabolickou flexibilitu, kde by tělo mělo využívat dominantní tuky při nízké intenzitě. Vím, že se dělají testy na množství vydechovaných látek-ketonů. Zajímal by mě váš názor na to jak stravou tento proces zlepšit. Děkuji.

Strava toto ovlivní zásadním způsobem. V takových situacích se jako výhodnější ukazuje nízkosacharidová koncepce, protože umožní rychlejší "přepnutí" metabolismu do ketogenního režimu (tělo rychleji vyčerpá zásoby cukrů a začne jako zdroj energie více využívat ketolátky). Teoreticky "ideální" variantou je ketogenní dieta, ta ale v praxi naráží na celou řadu problémů (realizačních, nutričních a v podstatě i zdravotních).
Toto vše ale vnímejte jako teoretickou informaci, protože průběh i výsledek jsou ovlivňovány metabolickou individualitou jedince a současně i stupněm trénovanosti. V základu tak není možné predikovat, jaký bude průběh, k tomuto zjištění se dopracujete jen testováním.

Témata:  Tuky 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi