Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak moc může strava ovlivnit procentuální zastoupení spalování tuků při aerobní aktivitě. Konkrétně na metabolickou flexibilitu, kde by tělo mělo využívat dominantní tuky při nízké intenzitě. Vím, že se dělají testy na množství vydechovaných látek-ketonů. Zajímal by mě váš názor na to jak stravou tento proces zlepšit. Děkuji.
Strava toto ovlivní zásadním způsobem. V takových situacích se jako výhodnější ukazuje nízkosacharidová koncepce, protože umožní rychlejší "přepnutí" metabolismu do ketogenního režimu (tělo rychleji vyčerpá zásoby cukrů a začne jako zdroj energie více využívat ketolátky). Teoreticky "ideální" variantou je ketogenní dieta, ta ale v praxi naráží na celou řadu problémů (realizačních, nutričních a v podstatě i zdravotních).
Toto vše ale vnímejte jako teoretickou informaci, protože průběh i výsledek jsou ovlivňovány metabolickou individualitou jedince a současně i stupněm trénovanosti. V základu tak není možné predikovat, jaký bude průběh, k tomuto zjištění se dopracujete jen testováním.
Témata: Tuky
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.