Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den,
chápu dobře, že když naklíčím např. cizrnu, nebo jiné luštěniny, tak jí nemusím následně vařit??
Děkuji
Pokud jde o obsah antinutričních látek, tak některé klíčené luštěniny skutečně tepelně upravovat nemusíte (hrách, cizrna, mungo, čočka...), protože proces klíčení obsah těchto nežádoucích složek výrazně sníží. I tak je ale dobré vědět, že slupka, která zůstane součástí klíčeného zrna, je pořád koncentrovaným zdrojem (především fytátů) - vyplatí se tak hledat cesty, jak ji z potraviny odstranit.
Současně nezapomínejte na fakt, že proces klíčení probíhá ve vlhku, součástí celého procesu je tak i mikrobiální aktivita. Čerstvé klíčky jsou proto poměrně vydatným zdrojem ne vždy žádoucích bakterií a především plísní.
Z těchto důvodů se často vyplácí jejich tepelná úprava, kde v celkovém součtu její následky na nutriční profil potraviny nebudou tak fatální jako mikrobiální riziko.
Témata: Luštěniny
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.