Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chápu dobře, že když naklíčím např. cizrnu, nebo jiné luštěniny, tak jí nemusím následně vařit??
Děkuji

Pokud jde o obsah antinutričních látek, tak některé klíčené luštěniny skutečně tepelně upravovat nemusíte (hrách, cizrna, mungo, čočka...), protože proces klíčení obsah těchto nežádoucích složek výrazně sníží. I tak je ale dobré vědět, že slupka, která zůstane součástí klíčeného zrna, je pořád koncentrovaným zdrojem (především fytátů) - vyplatí se tak hledat cesty, jak ji z potraviny odstranit.
Současně nezapomínejte na fakt, že proces klíčení probíhá ve vlhku, součástí celého procesu je tak i mikrobiální aktivita. Čerstvé klíčky jsou proto poměrně vydatným zdrojem ne vždy žádoucích bakterií a především plísní.
Z těchto důvodů se často vyplácí jejich tepelná úprava, kde v celkovém součtu její následky na nutriční profil potraviny nebudou tak fatální jako mikrobiální riziko.

Témata:  Luštěniny 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi