Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý deň, aký máte názor z výživového hľadiska na syry vo výžive detí( najmä do troch rokov), na jednej strane syr typu gouda, eidam vyrobené z pasteriz. mlieka, na druhej strane vyzreté, nepasterizové syry typu parmezán, naozaj dochádza dlhým vyzrievaním syra k ničeniu patogénov neodstránených pasterizáciou?Ďakujem za odpoveď.

Toto je složitější téma, a to především ve vztahu k rozhodnutí, co je tzv. "lepší" či "výhodnější". Obecně platí, že každá potravina disponuje spektrem výhod i nevýhod, je tak otázkou úhlu pohledu, který v rámci hodnocení zaujmeme. Tvrdé sýry vyrobené z pasterizovaného mléka jsou náročněji stravitelné, současně neriskujete potenciální mikrobiální nákazu jako u zrajících produktů, které jsou ale díky působení mikroorganismů nutričně bohatší (primárně o mastné kyseliny s krátkým řetězcem), případně je jejich výhodou podstatně nižší obsah laktózy. Pokud je dítě zdravé, není problém od jednoho roku dávat zástupce z obou skupin potravin, důležité je především zvolit jejich správné množství (především z důvodu vyššího obsahu soli) a vybírat patřičnou kvalitu - v tomto směru buďte obzvlášť opatrní na sýry s ušlechtilou plísní.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi