Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý deň, aký máte názor z výživového hľadiska na syry vo výžive detí( najmä do troch rokov), na jednej strane syr typu gouda, eidam vyrobené z pasteriz. mlieka, na druhej strane vyzreté, nepasterizové syry typu parmezán, naozaj dochádza dlhým vyzrievaním syra k ničeniu patogénov neodstránených pasterizáciou?Ďakujem za odpoveď.

Toto je složitější téma, a to především ve vztahu k rozhodnutí, co je tzv. "lepší" či "výhodnější". Obecně platí, že každá potravina disponuje spektrem výhod i nevýhod, je tak otázkou úhlu pohledu, který v rámci hodnocení zaujmeme. Tvrdé sýry vyrobené z pasterizovaného mléka jsou náročněji stravitelné, současně neriskujete potenciální mikrobiální nákazu jako u zrajících produktů, které jsou ale díky působení mikroorganismů nutričně bohatší (primárně o mastné kyseliny s krátkým řetězcem), případně je jejich výhodou podstatně nižší obsah laktózy. Pokud je dítě zdravé, není problém od jednoho roku dávat zástupce z obou skupin potravin, důležité je především zvolit jejich správné množství (především z důvodu vyššího obsahu soli) a vybírat patřičnou kvalitu - v tomto směru buďte obzvlášť opatrní na sýry s ušlechtilou plísní.

Témata:  Hubnutí 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi