Kurzy ATAC

Úvod / / Celostní přístup v poradenství

Celostní přístup v poradenství

Zóna optimálního fungování

Systém poradenství, který používáme, vychází z principů celostního (holistického) pojetí člověka. Každá lidská bytost je nedílnou součástí prostředí, ve kterém žije. Je proto logické, že na nás v určitém rozsahu působí rozličné faktory – kvalita vzduchu, spánkový režim, emoční stres, úroveň pohybové aktivity, užívané léky a samozřejmě kvalita stravy. Moderní věda potvrzuje, že tyto podmínky přímo ovlivňují metabolické děje v lidském těle, navíc se vzájemně prolínají. Není tedy možné mezi nimi vyčlenit konkrétní hranice a řešit je jako dílčí části.

Princip holismu (celostního přístupu) tedy říká, že chceme-li, aby strava ovlivňovala chování našeho těla požadovaným směrem a způsobem, je potřeba všechny tyto faktory zohledňovat rovnocenně a především ve vzájemných vztazích. Toto má svoje výhody i nevýhody. Mezi pozitiva patří nekompromisně fakt, kdy tímto způsobem zohledníme maximum z toho, co ovlivňuje fungování lidského těla. Negativem je určitá náročnost při snaze pojmout a pochopit celý systém, protože se jedná o nemalé spektrum vzájemných vztahů a souvislostí, které je třeba zohledňovat při stanovování správného režimu stravování. A to s sebou nese nutnost praxe, kterou je potřeba získat.

V oblasti holistického přístupu k poradenství ve výživě jsme vytvořili systém, který velmi jednoduchým způsobem propojuje vše, co ovlivňuje lidský metabolismus a současně má přímou souvislost s kvalitou stravování.

V čem spočívá jeho tajemství?

  1. Respektujeme fakt, že v těle vše souvisí se vším. Abychom byli schopni určit, co je potřeba ve stravování zlepšit, je nutné vědět, jak se klient stravuje dlouhodobě a které potraviny a přístup k jídlu zapříčinily odklon od potenciální rovnováhy.
    Z toho důvodu se nejprve snažíme zjistit, „neřesti“ v klientově dlouhodobém stravování.
  2. Víme, že moderní věda umí spočítat a matematicky vyjádřit mnohé biologické pochody probíhající v lidském těle. Nekomplikujeme situaci používáním měřitelných parametrů, kvůli kterým se snadno ztrácí přehled a dochází tak k situacím, kdy „Pro samé stromy nevidíme les“.
    Pro poradenství používáme ty jednoduše dostupné a současně základní měření a vyhodnocení metabolických dějů.
  3. I přesto, že je možné měřit a analyzovat metabolismus člověka různými způsoby, není možné použít v tomto směru žádný komplexní systém. Prostě neexistuje přístroj nebo metoda, která by zjistila úplně vše. Naštěstí existují i různé projevy na těle, které odrážejí stav dějů probíhajících uvnitř těla.
    Vyvinuli jsme systém, pomocí kterého snadno získáváme informace o některých metabolických pochodech v těle projevujících se například na chování, kvalitě vlasů, nehtů či kůže, a které mají přímý vztah s kvalitou stravování.
  4. Jsme si plně vědomi faktu, že způsob myšlení a emoce naprosto zásadním způsobem ovlivňují všechny biologické pochody probíhající v těle.
    Respektujeme a zohledňujeme tak dostupné psychosomatické projevy každého klienta a dáváme je do vztahu s kvalitou výživy.
  5. Přirozenou součástí naší existence je pohyb. Úroveň fyzické aktivity ovlivňuje metabolismus v podobném rozsahu, jako naše emoce.
    Součástí našeho poradenského systému je i hodnocení dosavadní pohybové aktivity a doporučení takové, která vyhovuje klientovi ve všech směrech.
  6. V oblasti výživy existuje velké množství různých teorií, často si navzájem protiřečících. Jako příklad můžeme zmínit dělenou stavu, výživu dle krevních skupin, makrobiotiku, vegetariánství, vitariánsví (raw), vysokosacharidové či vysokoproteinové diety a mnohé jiné.
    Nepreferujeme žádnou z nich, ale respektujeme jejich vědecký základ. Naší prioritou je individuální přístup ke každému s ohledem na cíl, který si společně stanovíme.
  7. Většina lidí rozlišuje zdravé a nezdravé potraviny. Toto je silně relativní, protože z důvodu individuality každého člověka reaguje metabolismus na jednotlivé potraviny odlišným způsobem. Co je dobré pro jednoho, nemusí vyhovovat druhému.
    V našem systému škatulkujeme potraviny na vhodné a nevhodné. Odnesete si od nás seznam doporučených potravin i těch, kterým byste se z mnoha důvodů měli vyhýbat. Nic nezakazujme, pouze nastavujeme směry, kterými by se klient měl ve stravování ubírat.
  8. Moderní věda tvrdí, že každá potravina obsahuje energii, určité spektrum živin (sacharidy, tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály aj.), disponuje hodnotou glykemického indexu a nálože a určité množství energie z těla při jejím trávení spotřebovává. Východní filozofie a kultury ve snaze zaujmout komplexní pohled na stravování nás přesvědčují, že každá potravina navíc ovlivňuje pocity tepla a chladu v těle (tzv. termický účinek), působí na acidobazickou rovnováhu vnitřního prostředí organismu a zasahuje do energetického systému člověka (jin vs. jang tendence).
    Náš holistický přístup respektuje oba přístupy. Vytvořili jsme „most“, který tyto dva světy spojuje a nalézá v jejich propojení smysl a řád.
  9. Jak tedy vypadá jídelníček, který od nás dostanete?

    • Je vyvážený ve smyslu množství a poměrů základních živin.
    • Je dostatečný energeticky - kalkulujeme s poměry příjmu a výdeje energie.
    • Chceme, aby recepty byly i dobře stravitelné.
    • Výsledná hodnota glykemického indexu i nálože celodenního stravování odpovídá individuálním požadavkům klienta.
    • Jednotlivé recepty jsou koncipovány tak, aby udržovaly v oblasti acidobazicity zdravou vyváženost a rovnováhu.
    • Poskládáme potraviny tak, aby svým termickým dopadem odpovídaly ročnímu období, kterým aktuálně procházíme a současně individuálním požadavkům klienta v souvislosti s jeho zdravotním stavem a fyzickou aktivitou.
    • V neposlední řadě bude celodenní strava energeticky odpovídat vnitřnímu rozpoložení klienta i jednotlivým situacím, kterými bude v životě procházet.
  10. Aby bylo možné uvést teorii do praxe, je potřeba z vybraných potravin připravovat takové pokrmy, které jsou skutečně „k jídlu“. Aby mělo výživové poradenství smysl, je potřeba doporučovat pokrmy, které chutnají.
    Kromě seznamu vhodných a nevhodných potravin je součástí našeho poradenství i propracovaný systém konkrétních receptů pro situace veřejného stravování i přípravy jídel v domácích podmínkách.

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Libuše Pelikánová

Chtěla bych tímto poděkovat panu Jelínkovi za jeho kurzy. Přihlásila jsem se do kurzu Poradce pro výživu a suplementaci a šla do kurzu s pozitivním očekáváním. Nejenom, že jsem byla spokojená, ale i mile překvapená kvalitou kurzu, intenzitou a přístupem pana Jelínka. Naučila jsem se vše, co jsem potřebovala vědět a určitě půjdu i do dalších obohacujících kurzů pana Jelínka, protože jsou to velmi dobře investované peníze do sebe, do vzdělání. Také jsem si velmi cenila toho, že kdykoliv jsem potřebovala něco poradit, ujasnit, pan Jelínek tu pro mě byl a za to velmi děkuji. Ať už chcete najet na profesionální dráhu a nebo si udělat kurz jen pro sebe, neváhejte. Vřele doporučuji.

Lukáš Krédl

Kurz Poradce pro výživu a suplementaci jsem se rozhodl absolvovat pro získání základních vědomostí v oblasti výživy. Ovšem zdaleka jsem neočekával, že poskytnuté informace budou tak bohaté, komplexní a naprosto srozumitelně podané. Z kurzu odcházím opravdu obohacen o spoustu rad i díky komentářům Mgr. Martina Jelínka ke vzorovým jídelníčkům. Učivo lze zvládnout plynule za šest měsíců a jednotlivé lekce na sebe logicky navazují, případně se o pár dnů později prolnou v celek. Po celou dobu kurzu, ale i po jeho ukončení, je možné konzultovat jakýkoliv dotaz s lektorem.

Ing. Hana Murphy

V naší rodině se již mnoho let zabýváme tím, co nám může, nebo by raději nemělo, přijít na talíř. A to stejné platí u našich dětí, u kterých je to jednoznačně velké téma. Dříve jsem měla možnost absolvovat několik seminářů zabývajících se touto tématikou, nicméně až ucelený kurz Výživa dětí od pana Martina Jelínka mi informace a praktické zkušenosti zase posunul mnohem dále. Kurz obsahuje vše, co rodiče dětí všech věkových kategorií potřebují o výživě znát a v čem se orientovat. Mohu jej jen doporučit!