Kurzy ATAC

Úvod / / Celostní přístup v poradenství

Celostní přístup v poradenství

Zóna optimálního fungování

Systém poradenství, který používáme, vychází z principů celostního (holistického) pojetí člověka. Každá lidská bytost je nedílnou součástí prostředí, ve kterém žije. Je proto logické, že na nás v určitém rozsahu působí rozličné faktory – kvalita vzduchu, spánkový režim, emoční stres, úroveň pohybové aktivity, užívané léky a samozřejmě kvalita stravy. Moderní věda potvrzuje, že tyto podmínky přímo ovlivňují metabolické děje v lidském těle, navíc se vzájemně prolínají. Není tedy možné mezi nimi vyčlenit konkrétní hranice a řešit je jako dílčí části.

Princip holismu (celostního přístupu) tedy říká, že chceme-li, aby strava ovlivňovala chování našeho těla požadovaným směrem a způsobem, je potřeba všechny tyto faktory zohledňovat rovnocenně a především ve vzájemných vztazích. Toto má svoje výhody i nevýhody. Mezi pozitiva patří nekompromisně fakt, kdy tímto způsobem zohledníme maximum z toho, co ovlivňuje fungování lidského těla. Negativem je určitá náročnost při snaze pojmout a pochopit celý systém, protože se jedná o nemalé spektrum vzájemných vztahů a souvislostí, které je třeba zohledňovat při stanovování správného režimu stravování. A to s sebou nese nutnost praxe, kterou je potřeba získat.

V oblasti holistického přístupu k poradenství ve výživě jsme vytvořili systém, který velmi jednoduchým způsobem propojuje vše, co ovlivňuje lidský metabolismus a současně má přímou souvislost s kvalitou stravování.

V čem spočívá jeho tajemství?

  1. Respektujeme fakt, že v těle vše souvisí se vším. Abychom byli schopni určit, co je potřeba ve stravování zlepšit, je nutné vědět, jak se klient stravuje dlouhodobě a které potraviny a přístup k jídlu zapříčinily odklon od potenciální rovnováhy.
    Z toho důvodu se nejprve snažíme zjistit, „neřesti“ v klientově dlouhodobém stravování.
  2. Víme, že moderní věda umí spočítat a matematicky vyjádřit mnohé biologické pochody probíhající v lidském těle. Nekomplikujeme situaci používáním měřitelných parametrů, kvůli kterým se snadno ztrácí přehled a dochází tak k situacím, kdy „Pro samé stromy nevidíme les“.
    Pro poradenství používáme ty jednoduše dostupné a současně základní měření a vyhodnocení metabolických dějů.
  3. I přesto, že je možné měřit a analyzovat metabolismus člověka různými způsoby, není možné použít v tomto směru žádný komplexní systém. Prostě neexistuje přístroj nebo metoda, která by zjistila úplně vše. Naštěstí existují i různé projevy na těle, které odrážejí stav dějů probíhajících uvnitř těla.
    Vyvinuli jsme systém, pomocí kterého snadno získáváme informace o některých metabolických pochodech v těle projevujících se například na chování, kvalitě vlasů, nehtů či kůže, a které mají přímý vztah s kvalitou stravování.
  4. Jsme si plně vědomi faktu, že způsob myšlení a emoce naprosto zásadním způsobem ovlivňují všechny biologické pochody probíhající v těle.
    Respektujeme a zohledňujeme tak dostupné psychosomatické projevy každého klienta a dáváme je do vztahu s kvalitou výživy.
  5. Přirozenou součástí naší existence je pohyb. Úroveň fyzické aktivity ovlivňuje metabolismus v podobném rozsahu, jako naše emoce.
    Součástí našeho poradenského systému je i hodnocení dosavadní pohybové aktivity a doporučení takové, která vyhovuje klientovi ve všech směrech.
  6. V oblasti výživy existuje velké množství různých teorií, často si navzájem protiřečících. Jako příklad můžeme zmínit dělenou stavu, výživu dle krevních skupin, makrobiotiku, vegetariánství, vitariánsví (raw), vysokosacharidové či vysokoproteinové diety a mnohé jiné.
    Nepreferujeme žádnou z nich, ale respektujeme jejich vědecký základ. Naší prioritou je individuální přístup ke každému s ohledem na cíl, který si společně stanovíme.
  7. Většina lidí rozlišuje zdravé a nezdravé potraviny. Toto je silně relativní, protože z důvodu individuality každého člověka reaguje metabolismus na jednotlivé potraviny odlišným způsobem. Co je dobré pro jednoho, nemusí vyhovovat druhému.
    V našem systému škatulkujeme potraviny na vhodné a nevhodné. Odnesete si od nás seznam doporučených potravin i těch, kterým byste se z mnoha důvodů měli vyhýbat. Nic nezakazujme, pouze nastavujeme směry, kterými by se klient měl ve stravování ubírat.
  8. Moderní věda tvrdí, že každá potravina obsahuje energii, určité spektrum živin (sacharidy, tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály aj.), disponuje hodnotou glykemického indexu a nálože a určité množství energie z těla při jejím trávení spotřebovává. Východní filozofie a kultury ve snaze zaujmout komplexní pohled na stravování nás přesvědčují, že každá potravina navíc ovlivňuje pocity tepla a chladu v těle (tzv. termický účinek), působí na acidobazickou rovnováhu vnitřního prostředí organismu a zasahuje do energetického systému člověka (jin vs. jang tendence).
    Náš holistický přístup respektuje oba přístupy. Vytvořili jsme „most“, který tyto dva světy spojuje a nalézá v jejich propojení smysl a řád.
  9. Jak tedy vypadá jídelníček, který od nás dostanete?

    • Je vyvážený ve smyslu množství a poměrů základních živin.
    • Je dostatečný energeticky - kalkulujeme s poměry příjmu a výdeje energie.
    • Chceme, aby recepty byly i dobře stravitelné.
    • Výsledná hodnota glykemického indexu i nálože celodenního stravování odpovídá individuálním požadavkům klienta.
    • Jednotlivé recepty jsou koncipovány tak, aby udržovaly v oblasti acidobazicity zdravou vyváženost a rovnováhu.
    • Poskládáme potraviny tak, aby svým termickým dopadem odpovídaly ročnímu období, kterým aktuálně procházíme a současně individuálním požadavkům klienta v souvislosti s jeho zdravotním stavem a fyzickou aktivitou.
    • V neposlední řadě bude celodenní strava energeticky odpovídat vnitřnímu rozpoložení klienta i jednotlivým situacím, kterými bude v životě procházet.
  10. Aby bylo možné uvést teorii do praxe, je potřeba z vybraných potravin připravovat takové pokrmy, které jsou skutečně „k jídlu“. Aby mělo výživové poradenství smysl, je potřeba doporučovat pokrmy, které chutnají.
    Kromě seznamu vhodných a nevhodných potravin je součástí našeho poradenství i propracovaný systém konkrétních receptů pro situace veřejného stravování i přípravy jídel v domácích podmínkách.

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Ing. Irena Lakosilová

Oblastí výživy a její spojitostí s nemocemi se věnuji více než 15 let, posledních 10 let se moje záliba stala mých povoláním. V současné době naše firma dodává jídlo do více než 20 mateřských škol v Brně, řadě obchodů se zdravou výživou, firmám i soukromým osobám. Lidem, kterým není lhostejné, co konzumují. Mohu říct, že Mgr. Jelínek svou erudicí a úžasným přesahem svých znalostí v oblasti výživy splnil má očekávání v oblasti celostního pohledu na výživu opravdu beze zbytku. Velmi kvalitně jsem si rozšířila mé stávající know- how v oblasti výživy, redukce nadváhy, přírodní suplementace i tvorbu konkrétních jídelníčků. Kurz mohu vřele doporučit. Myslím, že jeho komplexnost v Česku nemá opravdu obdoby.

Lucie Klusová

Vůbec jsem si neuměla představit, co obnáší distanční forma studia. To co však nastalo, předčilo všechny moje představy. Nejdřív jsem si myslela, že to nemůžu zvládnout, každý den dělat myšlenkové mapy, každý měsíc test, ale postupem času jsem si zvykla a studium se stalo součástí každého dne. Jelikož lekce jsou prezentovány takovou formou, aby je každý pochopil, bylo radost se každý den dozvědět něco nového. Hodně z nových informací jsem ihned začala používat ve své práci, takže mi zůstaly v paměti a hlavně jsem si všechno hned ověřila v praxi a viděla, co a jak funguje. Na každé měsíční setkání jsem se moc těšila a bylo pro mě velkým přínosem. Vždy se sešla parta skvělých lidí, a forma, kterou každoměsíční setkání byla vedena, mi naprosto vyhovovala. Žádné zbytečné informace, všechno srozumitelné a jasné. Byla jsem z přístupu pana Jelínka naprosto nadšená, nesetkala jsem se s člověkem, který by tolik věděl o svém oboru a uměl to tak podat ostatním. Moc se mi líbilo, že chce ostatním pomoct a netají žádné informace ani know-how, ale opravdu mu jde o to, aby se lidi o sebe líp starali a měli sami sebe rádi. Navíc jsme v rodině začali jíst lépe a já jsem během kurzu zhubla 4 kg, aniž bych o to usilovala. Pouhou změnou jídelníčku :-)

Dušan Benák

Pro mě znamená Kurzy ATAC = Martin Jelínek = pozitivní změna :-). Do kurzu výživového poradce pod vedením Martina Jelínka jsem se přihlásil z několika důvodů: 1. Doporučení osoby lektora Martina Jelínka, 2. Distanční studium, 3.Využití ve výuce myšlenkových map. Dnes s radostí konstatuji, že všechny předčily mé očekávání, ovšem první důvod byl jednoznačně nejpřínosnější, protože díky Martinovi jsem pochopil, jak naše těla i mysl fungují, a co je důležitější, naučil jsem se své vědomosti používat a aplikovat nenásilnou formou. Má první myšlenka byla rozšířit své trenérské dovednosti a nabídnout svým hráčům dokonalejší pohled. Martin mě ovšem inspiroval natolik, že jsem se začal naplno věnovat poradenské činnosti a prezentaci zdravých potravin. Věřím, že široká nabídka kurzů osloví a pozitivně změní život i Vám.