Zóna optimálního fungování

Systém poradenství, který používáme, vychází z principů celostního (holistického) pojetí člověka. Každá lidská bytost je nedílnou součástí prostředí, ve kterém žije. Je proto logické, že na nás v určitém rozsahu působí rozličné faktory – kvalita vzduchu, spánkový režim, emoční stres, úroveň pohybové aktivity, užívané léky a samozřejmě kvalita stravy. Moderní věda potvrzuje, že tyto podmínky přímo ovlivňují metabolické děje v lidském těle, navíc se vzájemně prolínají. Není tedy možné mezi nimi vyčlenit konkrétní hranice a řešit je jako dílčí části.

Princip holismu (celostního přístupu) tedy říká, že chceme-li, aby strava ovlivňovala chování našeho těla požadovaným směrem a způsobem, je potřeba všechny tyto faktory zohledňovat rovnocenně a především ve vzájemných vztazích. Toto má svoje výhody i nevýhody. Mezi pozitiva patří nekompromisně fakt, kdy tímto způsobem zohledníme maximum z toho, co ovlivňuje fungování lidského těla. Negativem je určitá náročnost při snaze pojmout a pochopit celý systém, protože se jedná o nemalé spektrum vzájemných vztahů a souvislostí, které je třeba zohledňovat při stanovování správného režimu stravování. A to s sebou nese nutnost praxe, kterou je potřeba získat.

V oblasti holistického přístupu k poradenství ve výživě jsme vytvořili systém, který velmi jednoduchým způsobem propojuje vše, co ovlivňuje lidský metabolismus a současně má přímou souvislost s kvalitou stravování.

V čem spočívá jeho tajemství?

  1. Respektujeme fakt, že v těle vše souvisí se vším. Abychom byli schopni určit, co je potřeba ve stravování zlepšit, je nutné vědět, jak se klient stravuje dlouhodobě a které potraviny a přístup k jídlu zapříčinily odklon od potenciální rovnováhy.
    Z toho důvodu se nejprve snažíme zjistit, „neřesti“ v klientově dlouhodobém stravování.
  2. Víme, že moderní věda umí spočítat a matematicky vyjádřit mnohé biologické pochody probíhající v lidském těle. Nekomplikujeme situaci používáním měřitelných parametrů, kvůli kterým se snadno ztrácí přehled a dochází tak k situacím, kdy „Pro samé stromy nevidíme les“.
    Pro poradenství používáme ty jednoduše dostupné a současně základní měření a vyhodnocení metabolických dějů.
  3. I přesto, že je možné měřit a analyzovat metabolismus člověka různými způsoby, není možné použít v tomto směru žádný komplexní systém. Prostě neexistuje přístroj nebo metoda, která by zjistila úplně vše. Naštěstí existují i různé projevy na těle, které odrážejí stav dějů probíhajících uvnitř těla.
    Vyvinuli jsme systém, pomocí kterého snadno získáváme informace o některých metabolických pochodech v těle projevujících se například na chování, kvalitě vlasů, nehtů či kůže, a které mají přímý vztah s kvalitou stravování.
  4. Jsme si plně vědomi faktu, že způsob myšlení a emoce naprosto zásadním způsobem ovlivňují všechny biologické pochody probíhající v těle.
    Respektujeme a zohledňujeme tak dostupné psychosomatické projevy každého klienta a dáváme je do vztahu s kvalitou výživy.
  5. Přirozenou součástí naší existence je pohyb. Úroveň fyzické aktivity ovlivňuje metabolismus v podobném rozsahu, jako naše emoce.
    Součástí našeho poradenského systému je i hodnocení dosavadní pohybové aktivity a doporučení takové, která vyhovuje klientovi ve všech směrech.
  6. V oblasti výživy existuje velké množství různých teorií, často si navzájem protiřečících. Jako příklad můžeme zmínit dělenou stavu, výživu dle krevních skupin, makrobiotiku, vegetariánství, vitariánsví (raw), vysokosacharidové či vysokoproteinové diety a mnohé jiné.
    Nepreferujeme žádnou z nich, ale respektujeme jejich vědecký základ. Naší prioritou je individuální přístup ke každému s ohledem na cíl, který si společně stanovíme.
  7. Většina lidí rozlišuje zdravé a nezdravé potraviny. Toto je silně relativní, protože z důvodu individuality každého člověka reaguje metabolismus na jednotlivé potraviny odlišným způsobem. Co je dobré pro jednoho, nemusí vyhovovat druhému.
    V našem systému škatulkujeme potraviny na vhodné a nevhodné. Odnesete si od nás seznam doporučených potravin i těch, kterým byste se z mnoha důvodů měli vyhýbat. Nic nezakazujme, pouze nastavujeme směry, kterými by se klient měl ve stravování ubírat.
  8. Moderní věda tvrdí, že každá potravina obsahuje energii, určité spektrum živin (sacharidy, tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály aj.), disponuje hodnotou glykemického indexu a nálože a určité množství energie z těla při jejím trávení spotřebovává. Východní filozofie a kultury ve snaze zaujmout komplexní pohled na stravování nás přesvědčují, že každá potravina navíc ovlivňuje pocity tepla a chladu v těle (tzv. termický účinek), působí na acidobazickou rovnováhu vnitřního prostředí organismu a zasahuje do energetického systému člověka (jin vs. jang tendence).
    Náš holistický přístup respektuje oba přístupy. Vytvořili jsme „most“, který tyto dva světy spojuje a nalézá v jejich propojení smysl a řád.
  9. Jak tedy vypadá jídelníček, který od nás dostanete?

    • Je vyvážený ve smyslu množství a poměrů základních živin.
    • Je dostatečný energeticky - kalkulujeme s poměry příjmu a výdeje energie.
    • Chceme, aby recepty byly i dobře stravitelné.
    • Výsledná hodnota glykemického indexu i nálože celodenního stravování odpovídá individuálním požadavkům klienta.
    • Jednotlivé recepty jsou koncipovány tak, aby udržovaly v oblasti acidobazicity zdravou vyváženost a rovnováhu.
    • Poskládáme potraviny tak, aby svým termickým dopadem odpovídaly ročnímu období, kterým aktuálně procházíme a současně individuálním požadavkům klienta v souvislosti s jeho zdravotním stavem a fyzickou aktivitou.
    • V neposlední řadě bude celodenní strava energeticky odpovídat vnitřnímu rozpoložení klienta i jednotlivým situacím, kterými bude v životě procházet.
  10. Aby bylo možné uvést teorii do praxe, je potřeba z vybraných potravin připravovat takové pokrmy, které jsou skutečně „k jídlu“. Aby mělo výživové poradenství smysl, je potřeba doporučovat pokrmy, které chutnají.
    Kromě seznamu vhodných a nevhodných potravin je součástí našeho poradenství i propracovaný systém konkrétních receptů pro situace veřejného stravování i přípravy jídel v domácích podmínkách.

Mgr. Martin Jelínek

Vyberte si z našich kurzů

Co říkají o studiu naši absolventi

Mgr. Pavel Hodák, DiS.

Rád bych touto cestou poděkoval za dlouholetý projekt KURZY ATAC, který tak zdárně a úspěšně vedete, zvlášť kurz Poradce pro výživu a suplementaci, kterým jsem měl možnost si projít. V první řadě jsem nesmírně rád za možnost studia on-line, kdy jsem nebyl tlačen časem, jak to bývá na školách a v kurzech běžné, ale pouze sám sebou a mou touhou a chutí po nových znalostech. Oceňuji to hlavně proto, že v období života člověka nastávají různé situace, kterým musí dát přednost před ostatními, což se stalo i mě. O to s větší chutí jsem se pak opět pouštěl do získávání dalších vědomostí a znalostí. Za druhé musím říci, že záběr kurzu je opravdu obrovský a zde oceňuji tu možnost, že mám přístup ke všem studijním materiálům po celou dobu, protože už nyní jsem se k některým vracel a vím, že se vracet budu. Není totiž možné si vše zapamatovat a navíc, si to nemusím vše tisknout (šetříme tím i naše lesy :-). Pokud si někdo myslel, že něco ví o výživě a suplementaci….projděte si tento kurz, opravdu stojí ZA TO!!! Za třetí, mít možnost neustálého kontaktu s lektorem, který je ochoten odpovídat, pro mě, někdy až na úplně záludné otázky s naprostým klidem, nadhledem, radostí, profesionalitou a znalostmi je „OKOUZLUJÍCÍ“. Navíc pokud může, tak Vám rád poradí i v osobních záležitostech. Zde jde vidět, když člověk dělá svou práci opravdu RÁD. Klobouk dolů. V neposlední řadě je i možnost po skončení kurzu mít přístup do aplikace ZOF, kde si po celou dobu kurzu zkoušíte tvořit jídelníčky, čím získáváte nenahraditelné zkušenosti). Ještě jednou tímto velké díky za možnost si tímto kurzem projít.

Jan Trávníček

www.health-detox.cz

Smekám klobouk před panem Jelínkem pro jeho ohromné znalosti, za jeho chytáky (podněcoval nás k logickému řešení / žádné našprtané papouškování), a co mi vyrazilo dech, tento velice úspěšný muž se mnou jednal přátelsky jako rovný s rovným. Kurzy ATAC dávají možnost pochopení přirozeného fungování těla jako celku (metabolické procesy, vliv a důležitost pohybových aktivit i našeho myšlení, emocí) a stravovací principy z celého světa se zohledněním pohlaví, věku, ročního období, pracovního nasazení, atd. Který jiný kurz Vám tohle nabídne? Žádný. Trpěl jsem chronickou únavou a depresemi, už jsem nebyl schopen chodit do práce, lékaři jsem byl nazýván hypochondrem a simulantem. Naštěstí jsem našel online kurzy Atac, díky změnám v jídelníčku jsem získával více a více energie a dobré nálady. Mám různá Osvědčení a Akreditace MZ ČR i MŠMT ČR, ale pro mou kariéru nejprospěšnější je Certifikát od pana Mgr. Jelínka. Nejvíce si cením jeho přátelského přístupu a faktu, že navíc i po ukončení kurzu radí svým studentům.

Miluše Heryšerová

www.chemikvkuchyni.cz

Jelikož jsem vystudovaný chemický technolog a zároveň se profesně věnuji notifikaci doplňků stravy, pak studování a posuzování jednotlivých složek v potravinách či doplňcích stravy je mi zábavou tak i denním chlebem. I když vím, proč jsou určité látky do jídla přidávány a jaké vlastnosti mu dávají, tak můj hlavní cíl byl se těmto složkám v jídle vyhýbat. Chtěla jsem však svou znalost rozšířit a pochopit, jak lidské tělo hospodaří s jednotlivými makro i mikro složkami a jaký to má na naše tělo dopad. Dlouho jsem tedy hledala rozšiřující vzdělání, které by mi pomohlo pochopit vztah mezi tím co jíme a lidským zdravím. Zároveň jsem chtěla být schopna sestavit vyrovnaný jídelníček pro lidi s individuálními požadavky. Jsem velmi ráda, že jsem se rozhodla absolvovat distanční kurz Poradce pro výživu a suplementaci, který mi přiblížil, jak jídlo vnímat z pohledu východní i západní kultury, a hlavně mi pomohl pochopit jak a proč obohatit svůj jídelníček o určité potraviny ve vztahu k lidským nemocem či potravinovým intolerancím. Chtěla bych moc poděkovat p. Jelínkovi, že vytvořil kurz, který naprosto splnil má očekávání, celou organizaci, náplň kurzu, přehlednost jednotlivých témat a moderního pojetí celého kurzu. Zároveň oceňuji možnost vyzkoušet si připravit jídelníčky v praxi pomocí ZOF hry. Určitě se chci i nadále vzdělávat v dalších tématech a pokračovat i v dalších kurzech vedených p. Jelínkem.

Další ohlasy absolventů

Vyberte si z našich kurzů

Zpět do sekce Vše o studiu