Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Celostní přístup v poradenství

Zóna optimálního fungování

Systém poradenství, který používáme, vychází z principů celostního (holistického) pojetí člověka. Každá lidská bytost je nedílnou součástí prostředí, ve kterém žije. Je proto logické, že na nás v určitém rozsahu působí rozličné faktory – kvalita vzduchu, spánkový režim, emoční stres, úroveň pohybové aktivity, užívané léky a samozřejmě kvalita stravy. Moderní věda potvrzuje, že tyto podmínky přímo ovlivňují metabolické děje v lidském těle, navíc se vzájemně prolínají. Není tedy možné mezi nimi vyčlenit konkrétní hranice a řešit je jako dílčí části.

Princip holismu (celostního přístupu) tedy říká, že chceme-li, aby strava ovlivňovala chování našeho těla požadovaným směrem a způsobem, je potřeba všechny tyto faktory zohledňovat rovnocenně a především ve vzájemných vztazích. Toto má svoje výhody i nevýhody. Mezi pozitiva patří nekompromisně fakt, kdy tímto způsobem zohledníme maximum z toho, co ovlivňuje fungování lidského těla. Negativem je určitá náročnost při snaze pojmout a pochopit celý systém, protože se jedná o nemalé spektrum vzájemných vztahů a souvislostí, které je třeba zohledňovat při stanovování správného režimu stravování. A to s sebou nese nutnost praxe, kterou je potřeba získat.

V oblasti holistického přístupu k poradenství ve výživě jsme vytvořili systém, který velmi jednoduchým způsobem propojuje vše, co ovlivňuje lidský metabolismus a současně má přímou souvislost s kvalitou stravování.

V čem spočívá jeho tajemství?

  1. Respektujeme fakt, že v těle vše souvisí se vším. Abychom byli schopni určit, co je potřeba ve stravování zlepšit, je nutné vědět, jak se klient stravuje dlouhodobě a které potraviny a přístup k jídlu zapříčinily odklon od potenciální rovnováhy.
    Z toho důvodu se nejprve snažíme zjistit, „neřesti“ v klientově dlouhodobém stravování.
  2. Víme, že moderní věda umí spočítat a matematicky vyjádřit mnohé biologické pochody probíhající v lidském těle. Nekomplikujeme situaci používáním měřitelných parametrů, kvůli kterým se snadno ztrácí přehled a dochází tak k situacím, kdy „Pro samé stromy nevidíme les“.
    Pro poradenství používáme ty jednoduše dostupné a současně základní měření a vyhodnocení metabolických dějů.
  3. I přesto, že je možné měřit a analyzovat metabolismus člověka různými způsoby, není možné použít v tomto směru žádný komplexní systém. Prostě neexistuje přístroj nebo metoda, která by zjistila úplně vše. Naštěstí existují i různé projevy na těle, které odrážejí stav dějů probíhajících uvnitř těla.
    Vyvinuli jsme systém, pomocí kterého snadno získáváme informace o některých metabolických pochodech v těle projevujících se například na chování, kvalitě vlasů, nehtů či kůže, a které mají přímý vztah s kvalitou stravování.
  4. Jsme si plně vědomi faktu, že způsob myšlení a emoce naprosto zásadním způsobem ovlivňují všechny biologické pochody probíhající v těle.
    Respektujeme a zohledňujeme tak dostupné psychosomatické projevy každého klienta a dáváme je do vztahu s kvalitou výživy.
  5. Přirozenou součástí naší existence je pohyb. Úroveň fyzické aktivity ovlivňuje metabolismus v podobném rozsahu, jako naše emoce.
    Součástí našeho poradenského systému je i hodnocení dosavadní pohybové aktivity a doporučení takové, která vyhovuje klientovi ve všech směrech.
  6. V oblasti výživy existuje velké množství různých teorií, často si navzájem protiřečících. Jako příklad můžeme zmínit dělenou stavu, výživu dle krevních skupin, makrobiotiku, vegetariánství, vitariánsví (raw), vysokosacharidové či vysokoproteinové diety a mnohé jiné.
    Nepreferujeme žádnou z nich, ale respektujeme jejich vědecký základ. Naší prioritou je individuální přístup ke každému s ohledem na cíl, který si společně stanovíme.
  7. Většina lidí rozlišuje zdravé a nezdravé potraviny. Toto je silně relativní, protože z důvodu individuality každého člověka reaguje metabolismus na jednotlivé potraviny odlišným způsobem. Co je dobré pro jednoho, nemusí vyhovovat druhému.
    V našem systému škatulkujeme potraviny na vhodné a nevhodné. Odnesete si od nás seznam doporučených potravin i těch, kterým byste se z mnoha důvodů měli vyhýbat. Nic nezakazujme, pouze nastavujeme směry, kterými by se klient měl ve stravování ubírat.
  8. Moderní věda tvrdí, že každá potravina obsahuje energii, určité spektrum živin (sacharidy, tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály aj.), disponuje hodnotou glykemického indexu a nálože a určité množství energie z těla při jejím trávení spotřebovává. Východní filozofie a kultury ve snaze zaujmout komplexní pohled na stravování nás přesvědčují, že každá potravina navíc ovlivňuje pocity tepla a chladu v těle (tzv. termický účinek), působí na acidobazickou rovnováhu vnitřního prostředí organismu a zasahuje do energetického systému člověka (jin vs. jang tendence).
    Náš holistický přístup respektuje oba přístupy. Vytvořili jsme „most“, který tyto dva světy spojuje a nalézá v jejich propojení smysl a řád.
  9. Jak tedy vypadá jídelníček, který od nás dostanete?

    • Je vyvážený ve smyslu množství a poměrů základních živin.
    • Je dostatečný energeticky - kalkulujeme s poměry příjmu a výdeje energie.
    • Chceme, aby recepty byly i dobře stravitelné.
    • Výsledná hodnota glykemického indexu i nálože celodenního stravování odpovídá individuálním požadavkům klienta.
    • Jednotlivé recepty jsou koncipovány tak, aby udržovaly v oblasti acidobazicity zdravou vyváženost a rovnováhu.
    • Poskládáme potraviny tak, aby svým termickým dopadem odpovídaly ročnímu období, kterým aktuálně procházíme a současně individuálním požadavkům klienta v souvislosti s jeho zdravotním stavem a fyzickou aktivitou.
    • V neposlední řadě bude celodenní strava energeticky odpovídat vnitřnímu rozpoložení klienta i jednotlivým situacím, kterými bude v životě procházet.
  10. Aby bylo možné uvést teorii do praxe, je potřeba z vybraných potravin připravovat takové pokrmy, které jsou skutečně „k jídlu“. Aby mělo výživové poradenství smysl, je potřeba doporučovat pokrmy, které chutnají.
    Kromě seznamu vhodných a nevhodných potravin je součástí našeho poradenství i propracovaný systém konkrétních receptů pro situace veřejného stravování i přípravy jídel v domácích podmínkách.

Mgr. Martin Jelínek

Co říkají o studiu naši absolventi

Bc. Zuzana Kohanová

Kurz poradce pro výživu a suplementaci jsem vyhledala záměrně z několika důvodů. První důvod byl, že mi stále chyběl ucelený přehled o výživě a v mnoha věcech jsem měla dost zmatek. Druhým důvodem byly opakované, drobné zdravotní potíže, které jsem nechtěla řešit navštěvováním různých doktorů. A třetím důvodem byla možnost studovat online. Po absolvování kurzu jsem s nově získanými vědomostmi začala poznávat jak opravdu funguje mé tělo. Začala jsem si více všímat co mu dělá a nedělá dobře. Konečně jsem našla tzv. zlatou střední cestu a v případě menších zdravotních potíží nemusím hned běžet k doktorům, ale jsem schopná situaci vyřešit jednoduše sama s pomocí stravy nebo přírodních preparátů, za což jsem Martinovi velmi vděčná. Vědomostí není nikdy dost a já se budu těšit na další kurzy s Martinem.

Jaroslav Řeřábek

V životě jsem absolvoval celou řadu kurzů, seminářů a vždy to mělo co dělat s lepší kvalitou života. Kurz výživového poradce mě však zcela pohltil!;-) Každý pracovní den jsme dostávali půl roku nové a nové lekce plné informací o potravinách a jejich vlastnosteczh a použití. Bylo to pro mě něco naprosto nového, obsáhlého s plnou podporou v poradně na webu, ale i mailem či telefonem. Budu ještě pár týdnů všechny informace zažívat a zpracovávat (a že jich bylo!:-) Úplně nejvíc mě dostal fakt, že jsem si díky informacím v kurzu zlepšil cukrovku z 15 na 7 a to nejsem u konce! Bylo by výborné, kdyby se tyto informace a dostaly do škol a hezky poctivě, jako u pana Magistra Jelínka! Všem tento kurz vřele doporučuji, je to opravdu rozsáhlý přísun informací a rad!;-)

Martin Jungmann

Když jsem se rozhodoval, který z kurzů si pro začátky své poradenské činnosti zvolím, velkou roli u mě hrála forma a rozsah kurzu. Hledal jsem kurz, který bych mohl studovat v on-line podobě a který by mi nabídnul co nejširší rozsah informací. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci on-line pod vedením pana Mgr. Martina Jelínka tyto požadavky splňoval. Z počátku jsem měl obavy, zda každoměsíční video lekce dokáží nahradit živá školení. Tato má obava se nenaplnila. Pokud jsem potřeboval v průběhu on-line studia s něčím poradit, pan Jelínek mi byl vždy nápomocen a nasměroval mě patřičným směrem, čehož si velmi cením. V kurzu se mi také líbilo užívání myšlenkových map, které jsou výrazným pomocníkem k rychlému a dlouhodobému zapamatování si informací. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci doporučuji každému, kdo chce získat celostní pohled na oblast zdravého životního stylu.