Kvašené zelí

Kvašená zelenina, dnes „moderně“ nazývaná „pickles“, v historii stravování vždy hrála důležitou roli. Důvodem nebyla jenom chuť, ale především zdravotní přínos, který byl (je a nadále i bude) neodiskutovatelný i v relativně malých konzumovaných množstvích.

Popis nesporných výhod je skutečně dlouhý, shrneme si je o pár odstavců dál, pojďme se nejprve podívat na způsob přípravy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Kysané zelí (či obecně jakákoli zelenina) neoplývá zrovna velkým množstvím makroživin, je tedy dietní i z hlediska zastoupené energie. To nás samozřejmě trápit nemusí, protože o to bohatší je obsah mikroživin v čele s chronicky propagovaným vitamínem C, spektrem antioxidantů, enzymů a především bakterií mléčného kvašení, které produkují nezbytnou kyselinu mléčnou.

  2. Zmínili jsme makroživiny, je potřeba zdůraznit nemalé zastoupení vlákniny. S tím samozřejmě souvisí i výše glykemického indexu naší pickles.

  3. Zpátky ke kyselině mléčné. Ta je pro nás zajímavá především proto, že má ve střevním traktu schopnost podporovat vstřebávání některých živin jako je například vápník nebo železo, současně přímým způsobem podporuje fungování imunitního systému. Především posledně zmiňovaná informace by měla vzbudit naši pozornost, může se totiž stát velkým zdravotním přínosem při snaze zařazovat pravidelně kvašenou zeleninu do (nejlépe) každodenní stravy.

  4. Termicky je naše obloha osvěžujícího charakteru, což ale můžeme mírně ovlivňovat množstvím a spektrem použitého koření v kvasném procesu.

  5. Energeticky je zelenina samozřejmě jinového působení, nemůže být ani jinak (i přes zastoupenou sůl).

  6. Pickles je sice silně kyselé, ale to v podstatě nerozhoduje o tom, zda se posuneme kyselinotvorným nebo zásadotvorným směrem. Rozhodující jsou zastoupené makrosložky, kterých je minimum, takže do výsledku bude promlouvat především obsah minerálů. Nám dominují bazické (vápník, draslík, hořčík), výsledek jde tedy jasně zásadotvorným směrem.

  7. Z praktického hlediska nás nejvíce bude zajímat především konzumace, kde v malých množstvích můžeme podávat už dětem od jednoho roku. Pokud by vznikly problémy s nadýmáním, místo zeleniny použijme malé množství vody, která je prosta vlákniny, takže projevy výrazně zmírníme.

  8. U dospěláků jednoznačně nejlépe každý den, postačí v malých dávkách pohybujících se kolem 50 g.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

1-3 dny

Přibližná cena

3 Kč / 100 g

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro










Podobné recepty