Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Žito klíčené

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Žito klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

154 kcal

Energie kJ

643 kJ

Bílkoviny

6.5 g

Sacharidy

25 g

Tuky

1 g

Vláknina

6.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6.5 g) Sacharidy (25 g) Tuky (1 g) Vláknina (6.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.7 %) Sacharidy (68 %) Tuky (5.9 %) Vláknina (8.5 %)

Jedná se o klíčená zrna žita setého (Secale cereale) - obilniny, kterou společně s pšenicí řadíme k nejdůležitějším plodinám (obilovinám) mírného pásu.

Klíčené žito a zdraví 

Klíčené žito je - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů.
Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčené žito je také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny, draslíku a fosforu, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Obsahuje malé množství lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Klíčená semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Klíčené žito v kuchyni

Příprava klíčených zrn žita je jednoduchá - semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-6 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout. V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- součást smoothie,
- pro lisování šťáv,
- jako hlavní chod
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.