Kurzy ATAC

Zázvor kandovaný

Kategorie: Zelenina / Kandovaná

Zázvor kandovaný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

352 kcal

Energie kJ

1473 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.4 %) Sacharidy (95 %) Tuky (2 %) Vláknina (0.6 %)

Zázvor je kořen zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Kořen má většinou žlutavou barvu a výrazně aromatickou vůni a štiplavou chuť. Původně pochází z Indie a Číny. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaný zázvor a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaný zázvor v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.