Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Žampion sušený

Kategorie: Houby / Sušené

Žampion sušený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

448 kcal

Energie kJ

1875 kJ

Bílkoviny

37.5 g

Sacharidy

42.5 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

50 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (37.5 g) Sacharidy (42.5 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (50 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (35 %) Sacharidy (39.7 %) Tuky (3 %) Vláknina (22.3 %)

Stopkovýtrusná houba (Agaricus), běžně se pěstuje pro komerční účely. Má bílou barvu, v kuchyni je oblíbená především pro svoji lahodnou chuť.   
Žampiony jsou běžně dostupné čerstvésušené, zavařené či nakládané

Žampiony sušené a zdraví

Jejich nutriční výhoda spočívá vedle obsahu vlákniny v poměrně vysokém podílu draslíku. Mají tak přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkce srdečně-cévního systému. Žampiony mají velmi nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Žampiony sušené v kuchyni

Používají se především ve slané kuchyni jako součást:
polévek,
gulášů,
masitých pokrmů,
salátů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.