Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Wakame řasy čerstvé

Kategorie: Zelenina / Mořská

Wakame řasy čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

76 kcal

Energie kJ

316 kJ

Bílkoviny

5 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (5 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (27.7 %) Sacharidy (55.4 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (13.3 %)

Wakame jsou druhem mořských řas (Undaria pinnatifida) nejvíce rozšířených v Pacifiku. Řasy mají tmavě zelenou barvu, rostou ve stejných podmínkách jako řasy hijiki.

Wakame a zdraví

Wakame jsou velmi bohatým zdrojem vápníku. Stejně jako ostatní mořské řasy i wakame obsahují enormně vysokou koncentraci jódu. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. ​Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.

Wakame v kuchyni

Wakame se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek (typické jsou pro japonské miso polévky),
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů.
Doba jejich tepelné přípravy se pohybuje kolem 20 minut, je vhodné je před vařením namáčet alespoň 10 minut.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.