Energie kcal
76 kcal
Energie kJ
316 kJ
Bílkoviny
5 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
5 g
Wakame jsou druhem mořských řas (Undaria pinnatifida) nejvíce rozšířených v Pacifiku. Řasy mají tmavě zelenou barvu, rostou ve stejných podmínkách jako řasy hijiki.
Wakame jsou velmi bohatým zdrojem vápníku. Stejně jako ostatní mořské řasy i wakame obsahují enormně vysokou koncentraci jódu. Vysoký obsah tohoto prvku dává potravině specifické vlastnosti v podobě dopadu na fungování štítné žlázy. Protože obsahují skutečně vysoké množství jódu, doporučuje se před jejich použitím (tepelnou úpravou) řasy propláchnout pod tekoucí vodou, obsah jódu se tak mírně sníží. Jedinci s poruchami funkce štítné žlázy by se měli o vhodnosti konzumace mořských řas poradit s ošetřujícím lékařem.
Wakame se v kuchyni používají ke stejným účelům jako ostatní mořské řasy, nejčastěji do slané kuchyně:
- jako doplněk či náhrada zeleniny (přílohy),
- k ochucení polévek (typické jsou pro japonské miso polévky),
- jako součást přípravy obilných a luštěninových pokrmů.
Doba jejich tepelné přípravy se pohybuje kolem 20 minut, je vhodné je před vařením namáčet alespoň 10 minut.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.