Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené
Energie kcal
368 kcal
Energie kJ
1538 kJ
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
70 g
Tuky
1.4 g
Vláknina
6 g
Žitné vločky klíčené se vyrábí lisováním napařených klíčených zrn žita (Secale). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Žitné vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat. Zajímavým přínosem je i obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém. Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Používají se také při výrobě celozrnného pečiva. Vločky můžeme konzumovat samotné nebo namočené ve vodě či mléce, případně je použít do polévek. Z vloček je možné připravit žitnou kaši, a to ve slané i sladké podobě.
Vločky slouží také jako základ pro výrobu:
- karbanátků,
- pomazánek,
- žitného nápoje.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.