Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky žitné klíčené

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Vločky žitné klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

368 kcal

Energie kJ

1538 kJ

Bílkoviny

12 g

Sacharidy

70 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12 g) Sacharidy (70 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.7 %) Sacharidy (79.6 %) Tuky (3.4 %) Vláknina (3.3 %)

Žitné vločky klíčené se vyrábí lisováním napařených klíčených zrn žita (Secale). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).

Žitné vločky klíčené a zdraví

Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Žitné vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat. Zajímavým přínosem je i obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém. Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Žitné vločky klíčené v kuchyni

Používají se také při výrobě celozrnného pečiva. Vločky můžeme konzumovat samotné nebo namočené ve vodě či mléce, případně je použít do polévek. Z vloček je možné připravit  žitnou kaši, a to ve slané i sladké podobě.
Vločky slouží také jako základ pro výrobu:
karbanátků,
pomazánek,
- žitného nápoje.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.