Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky teffové klíčené

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Klíčené

Vločky teffové klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

379 kcal

Energie kJ

1585 kJ

Bílkoviny

12 g

Sacharidy

70 g

Tuky

2 g

Vláknina

9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12 g) Sacharidy (70 g) Tuky (2 g) Vláknina (9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.2 %) Sacharidy (77.3 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (4.8 %)

Teffové vločky se vyrábí lisováním napařených klíčených zrn teffu (Eragrostis tef). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). 

Teffové vločky klíčené a zdraví

Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Teffové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, patří tak mezi důležité zdroje kvalitních rostlinných bílkovin. Jsou také důležitým zdrojem vlákniny. Mezi obillovinami patří mezi nejbohatší zdroje vápníku, významné je také zastoupení hořčíku. Oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Vločky mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Teffové vločky klíčené v kuchyni

Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
polévek,
kaší, 
karbanátků
müsli směsí. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.