Kurzy ATAC

Vločky špaldové

Kategorie: Obiloviny lepkové / Vločky

Vločky špaldové

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

368 kcal

Energie kJ

1536 kJ

Bílkoviny

14.2 g

Sacharidy

64 g

Tuky

2.6 g

Vláknina

8.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14.2 g) Sacharidy (64 g) Tuky (2.6 g) Vláknina (8.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.2 %) Sacharidy (72.9 %) Tuky (6.4 %) Vláknina (4.6 %)

Špaldové vločky se vyrábí lisováním napařených celých zrn špaldy (Triticum spelta). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). Mají jemně oříškovou chuť.

Špaldové vločky a zdraví

Špaldové vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. 
Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat.
Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Špaldové vločky v kuchyni

Používají se do:
polévek, 
kaší (před použitím do kaší je vhodné je povařit, nechat několik hodin namáčet nebo přímo zfermentovat, zlepší se tak jejich stravitelnost),
- karbanátků,
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.