Kategorie: Obiloviny lepkové / Vločky
Energie kcal
368 kcal
Energie kJ
1536 kJ
Bílkoviny
14.2 g
Sacharidy
64 g
Tuky
2.6 g
Vláknina
8.4 g
Špaldové vločky se vyrábí lisováním napařených celých zrn špaldy (Triticum spelta). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). Mají jemně oříškovou chuť.
Špaldové vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat.
Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Používají se do:
- polévek,
- kaší (před použitím do kaší je vhodné je povařit, nechat několik hodin namáčet nebo přímo zfermentovat, zlepší se tak jejich stravitelnost),
- karbanátků,
- müsli směsí.