Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Klíčené
Energie kcal
385 kcal
Energie kJ
1610 kJ
Bílkoviny
8 g
Sacharidy
78 g
Tuky
2 g
Vláknina
3.6 g
Rýžové vločky klíčené se vyrábí lisováním napařených klíčených zrn rýže (Oryza sativa). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Rýžové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Obsahují menší podíl bílkovin, jsou ale velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění). Vločky mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
- polévek,
- kaší,
- karbanátků,
- müsli směsí.
Je možné z nich vyrobit rýžové mléko.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.