Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky quinoové klíčené

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Klíčené

Vločky quinoové klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

389 kcal

Energie kJ

1627 kJ

Bílkoviny

12 g

Sacharidy

70 g

Tuky

2 g

Vláknina

14 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12 g) Sacharidy (70 g) Tuky (2 g) Vláknina (14 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.9 %) Sacharidy (75.3 %) Tuky (4.6 %) Vláknina (7.2 %)

Quinoové vločky se vyrábí lisováním napařených klíčených zrn quinoy (Chenopodium quinoa). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). 

Quinoové vločky klíčené a zdraví

Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Quinoové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, patří tak mezi důležité zdroje kvalitních rostlinných bílkovin. Jsou také důležitým zdrojem vlákniny. Mezi obillovinami patří mezi nejbohatší zdroje vitamínů B komplexu. Vločky mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Quinoové vločky klíčených v kuchyni

Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
polévek,
kaší, 
karbanátků
müsli směsí. 
Je možné z nich vyrobit mléko.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.