Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené
Energie kcal
390 kcal
Energie kJ
1629 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
74 g
Tuky
2 g
Vláknina
10 g
Pšeničné vločky klíčené se vyrábí lisováním napařených klíčených zrn pšenice ozimé (Triticum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Pšeničné vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Pšeničný lepek je považován za nejagresívnější ze všech zdrojů lepkových obilovin ve svém působení na imunitní systém. Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat. Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Vločky můžeme konzumovat samotné nebo namočené ve vodě či mléce, případně je použít do polévek. Vločky slouží také jako základ pro výrobu:
- karbanátků,
- kaší,
- pomazánek,
- mléka.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.