Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky pšeničné klíčené

Kategorie: Obiloviny lepkové / Klíčené

Vločky pšeničné klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

390 kcal

Energie kJ

1629 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

74 g

Tuky

2 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (74 g) Tuky (2 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.7 %) Sacharidy (79.5 %) Tuky (4.6 %) Vláknina (5.1 %)

Pšeničné vločky klíčené se vyrábí lisováním napařených klíčených  zrn pšenice ozimé (Triticum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).

Pšeničné vločky klíčené a zdraví

Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Pšeničné vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Pšeničný lepek je považován za nejagresívnější ze všech zdrojů lepkových obilovin ve svém působení na imunitní systém. Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat. Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pšeničné vločky klíčené v kuchyni

Vločky můžeme konzumovat samotné nebo namočené ve vodě či mléce, případně je použít do polévek. Vločky slouží také jako základ pro výrobu:
karbanátků,
kaší,
- pomazánek,
mléka.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.