Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky pšeničné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Vločky

Vločky pšeničné

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

386 kcal

Energie kJ

1612 kJ

Bílkoviny

10.2 g

Sacharidy

72 g

Tuky

2.4 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10.2 g) Sacharidy (72 g) Tuky (2.4 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.1 %) Sacharidy (78.1 %) Tuky (5.6 %) Vláknina (5.2 %)

Pšeničné vločky se vyrábí lisováním napařených celých zrn pšenice ozimé (Triticum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).

Pšeničné vločky a zdraví

Pšeničné vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Pšeničný lepek je považován za nejagresívnější ze všech zdrojů lepkových obilovin ve svém působení na imunitní systém. Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat. Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pšeničné vločky v kuchyni

Jsou základní surovinou pro výrobu müsli, používají se také při výrobě celozrnného pečiva. Vločky můžeme konzumovat samotné nebo namočené ve vodě či mléce, případně je použít do polévek (obecně ale platí, že před konzumací je vhodné je povařit, nechat několik hodin namáčet nebo přímo zfermentovat, zlepší se tak jejich stravitelnost a současně sníží podíl antinutričních látek).  Vločky slouží také jako základ pro výrobu:
karbanátků,
kaší,
- pomazánek,
- mléka.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.