Kategorie: Obiloviny lepkové / Vločky
Energie kcal
386 kcal
Energie kJ
1612 kJ
Bílkoviny
10.2 g
Sacharidy
72 g
Tuky
2.4 g
Vláknina
10 g
Pšeničné vločky se vyrábí lisováním napařených celých zrn pšenice ozimé (Triticum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Pšeničné vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Pšeničný lepek je považován za nejagresívnější ze všech zdrojů lepkových obilovin ve svém působení na imunitní systém.
Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat.
Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou základní surovinou pro výrobu müsli, používají se také při výrobě celozrnného pečiva.
Vločky můžeme konzumovat samotné nebo namočené ve vodě či mléce, případně je použít do polévek (obecně ale platí, že před konzumací je vhodné je povařit, nechat několik hodin namáčet nebo přímo zfermentovat, zlepší se tak jejich stravitelnost a současně sníží podíl antinutričních látek).
Vločky slouží také jako základ pro výrobu:
- karbanátků,
- kaší,
- pomazánek,
- mléka.