Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky prosné klíčené

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Klíčené

Vločky prosné klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

379 kcal

Energie kJ

1585 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

72 g

Tuky

2 g

Vláknina

9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (72 g) Tuky (2 g) Vláknina (9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11 %) Sacharidy (79.5 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (4.8 %)

Prosné vločky klíčené se vyrábí lisováním napařených klíčených zrn prosa (Panicum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). 

Prosné vločky klíčené a zdraví

Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Prosné vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat. Vločky mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Prosné vločky klíčené v kuchyni

Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
polévek,
kaší, 
karbanátků
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.