Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Klíčené
Energie kcal
415 kcal
Energie kJ
1735 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
80 g
Tuky
1.6 g
Vláknina
12 g
Pohankové vločky klíčené se vyrábí lisováním napařených zrn pohanky (Fagopyrum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Pohankové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Jsou bohatým zdrojem rutinu, který podporuje pružnost a pevnost žil. Vločky mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
- polévek,
- kaší,
- karbanátků,
- müsli směsí.
Je možné z nich vyrobit pohankové mléko. Mají příjemnou oříškovou chuť.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.