Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky pohankové klíčené

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Klíčené

Vločky pohankové klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

415 kcal

Energie kJ

1735 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

80 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

12 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (80 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (12 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.1 %) Sacharidy (80.7 %) Tuky (3.5 %) Vláknina (5.8 %)

Pohankové vločky klíčené se vyrábí lisováním napařených zrn pohanky (Fagopyrum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). 

Pohankové vločky a zdraví

Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Pohankové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Jsou bohatým zdrojem rutinu, který podporuje pružnost a pevnost žil. Vločky mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pohankové vločky v kuchyni

Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
polévek,
kaší, 
karbanátků
müsli směsí. 
Je možné z nich vyrobit pohankové mléko. Mají příjemnou oříškovou chuť.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.