Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky ječné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Vločky

Vločky ječné

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

380 kcal

Energie kJ

1588 kJ

Bílkoviny

9 g

Sacharidy

75 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (9 g) Sacharidy (75 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.9 %) Sacharidy (82.6 %) Tuky (3.8 %) Vláknina (3.7 %)

Ječné vločky se vyrábí lisováním napařených celých zrn ječmene (Hordeum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). Jejich velikost je ve srovnání s jinými druhy vloček mnohem větší. 

Ječné vločky a zdraví

Ječné vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat. Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ječné vločky v kuchyni

Mají poměrně příjemnou neutrální chuť. Z ječných vloček se vyrábí chléb, hodí se do:
polévek,
kaší,
- müsli směsí.
Před použitím do kaší je vhodné je povařit, nechat několik hodin namáčet nebo přímo zfermentovat, zlepší se tak jejich stravitelnost.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.