Kategorie: Obiloviny lepkové / Vločky
Energie kcal
380 kcal
Energie kJ
1588 kJ
Bílkoviny
9 g
Sacharidy
75 g
Tuky
1.6 g
Vláknina
7 g
Ječné vločky se vyrábí lisováním napařených celých zrn ječmene (Hordeum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Jejich velikost je ve srovnání s jinými druhy vloček mnohem větší.
Ječné vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat.
Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Mají poměrně příjemnou neutrální chuť.
Z ječných vloček se vyrábí chléb, hodí se do:
- polévek,
- kaší,
- müsli směsí.
Před použitím do kaší je vhodné je povařit, nechat několik hodin namáčet nebo přímo zfermentovat, zlepší se tak jejich stravitelnost.