Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky amarantové klíčené

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Klíčené

Vločky amarantové klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

366 kcal

Energie kJ

1531 kJ

Bílkoviny

16 g

Sacharidy

60 g

Tuky

4 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (16 g) Sacharidy (60 g) Tuky (4 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (18.3 %) Sacharidy (68.6 %) Tuky (9.8 %) Vláknina (3.3 %)

Amarantové vločky klíčené se vyrábí lisováním napařených klíčených zrn amarantu (Amaranthus caudatus). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). 

Amarantové vločky klíčené a zdraví

Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny, současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se tak většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Amarantové vločky klíčené jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, patří tak mezi důležité zdroje kvalitních rostlinných bílkovin. Jsou také důležitým zdrojem vlákniny.
Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Amarantové vločky klíčené v kuchyni

Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
polévek, 
kaší, 
karbanátků,
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.