Kurzy ATAC

Vločky amarantové

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Vločky

Vločky amarantové

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

390 kcal

Energie kJ

1632 kJ

Bílkoviny

16.6 g

Sacharidy

57 g

Tuky

7.8 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (16.6 g) Sacharidy (57 g) Tuky (7.8 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.8 %) Sacharidy (61.1 %) Tuky (18 %) Vláknina (3.1 %)

Amarantové vločky se vyrábí lisováním napařeného amarantu (Amaranthus caudatus). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). 

Amarantové vločky a zdraví

Amarantové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, patří tak mezi důležité zdroje kvalitních rostlinných bílkovin. Jsou také důležitým zdrojem vlákniny. Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Amarantové vločky v kuchyni

Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
polévek, 
kaší, 
karbanátků,
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.