Energie kcal
79 kcal
Energie kJ
330 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
17 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
1.7 g
Višně jsou plody višně obecné (Prunus cerasus), jejichž velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm. Tvarem připomínají třešně, jejich barva je ale většinou tmavší (některé druhy jsou ale světle červené), většinou se jedná o odstíny tmavě rudé. Jejich chuť se liší podle odrůdy, většinou je sladkokyselá. Původně pochází z jihovýchodní Evropy, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.
Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové višně jsou bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.
Zavařené višně se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.