Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Višně zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Višně zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

79 kcal

Energie kJ

330 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

17 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (17 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4.2 %) Sacharidy (90.3 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (4.3 %)

Višně jsou plody višně obecné (Prunus cerasus), jejichž velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm. Tvarem připomínají třešně, jejich barva je ale většinou tmavší (některé druhy jsou ale světle červené), většinou se jedná o odstíny tmavě rudé. Jejich chuť se liší podle odrůdy, většinou je sladkokyselá. Původně pochází z jihovýchodní Evropy, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Višně zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové višně jsou bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.

Višně zavařené v kuchyni

Zavařené višně se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.