Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Višně sušené

Kategorie: Ovoce / Sušené

Višně sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

295 kcal

Energie kJ

1234 kJ

Bílkoviny

5 g

Sacharidy

55 g

Tuky

3 g

Vláknina

8.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (5 g) Sacharidy (55 g) Tuky (3 g) Vláknina (8.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.1 %) Sacharidy (78 %) Tuky (9.2 %) Vláknina (5.8 %)

Višně jsou plody višně obecné (Prunus cerasus), jejichž velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm. Tvarem připomínají třešně, jejich barva je ale většinou tmavší (některé druhy jsou ale světle červené), většinou se jedná o odstíny tmavě rudé. Jejich chuť se liší podle odrůdy, většinou je sladkokyselá.  Původně pochází z jihovýchodní Evropy, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Višně sušené a zdraví

Sušené višně jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Višně sušené v kuchyni

Sušené višně se běžně přidávají do:
dezertů,
kaší,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.