Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Višně kandované

Kategorie: Ovoce / Kandované

Višně kandované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

326 kcal

Energie kJ

1361 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.3 %) Sacharidy (96.4 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (0.6 %)

Višně jsou plody višně obecné (Prunus cerasus), jejichž velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm. Tvarem připomínají třešně, jejich barva je ale většinou tmavší (některé druhy jsou ale světle červené), většinou se jedná o odstíny tmavě rudé. Jejich chuť se liší podle odrůdy, většinou je sladkokyselá.  Původně pochází z jihovýchodní Evropy, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované višně a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované višně v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.