Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Višně čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Višně čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

57 kcal

Energie kJ

238 kJ

Bílkoviny

1 g

Sacharidy

10.5 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1 g) Sacharidy (10.5 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.4 %) Sacharidy (77.2 %) Tuky (9.5 %) Vláknina (6 %)

Višně jsou plody višně obecné (Prunus cerasus), jejichž velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm. Tvarem připomínají třešně, jejich barva je ale většinou tmavší (některé druhy jsou ale světle červené), většinou se jedná o odstíny tmavě rudé. Jejich chuť se liší podle odrůdy, většinou je sladkokyselá.  Původně pochází z jihovýchodní Evropy, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Višně a zdraví

Višně jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Višně v kuchyni

Višně se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Višně se používají i k sušení nebo se lisují do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.