Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo
Energie kcal
53 kcal
Energie kJ
221 kJ
Bílkoviny
1.5 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
0.5 g
Veka je pekárenský výrobek z pšeničné mouky.
Pro jeho výrobu je potřeba mouka, kvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda a sůl.
Pro komerčně vyráběné bílé druhy pečiva je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy.
Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.
Veka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Veka je zbavena převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelná, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Je citlivá na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti,
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.
Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.