Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Veka

Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo

Veka

Nutriční hodnoty (20 g):

Energie kcal

53 kcal

Energie kJ

221 kJ

Bílkoviny

1.5 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.5 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.9 %) Sacharidy (79.4 %) Tuky (6.8 %) Vláknina (1.9 %)

Veka je pekárenský výrobek z pšeničné mouky.
Pro jeho výrobu je potřeba moukakvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl
Pro komerčně vyráběné bílé druhy pečiva je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. 
Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Veka a zdraví

Veka je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Veka je zbavena převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelná, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivá na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Veka v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.