Energie kcal
170 kcal
Energie kJ
709 kJ
Bílkoviny
13.8 g
Sacharidy
1.3 g
Tuky
11.8 g
Vláknina
0 g
Vejce krůty domácí (Meleagris gallopavo f. domestica), potomka krocana divokého.
Vejce obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin a tuků, kde převažují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou bohatým zdrojem cholesterolu, který je ve větším množstvím rizikový pro srdečně-cévní systém, je proto vhodné mít jejich konzumaci pod kontrolou.
Je kvalitním zdrojem vitamínu D3, který podporuje metabolismus vápníku a jeho ukládání do kostí.
Krůtí vejce připravujeme všemi běžnými způsoby:
- vařená,
- pečená,
- smažená,
- nakládaná.
Vejce se se používají při výrobě:
- těstovin,
- majonéz,
- moučníků,
- dezertů.