Energie kcal
238 kcal
Energie kJ
993 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
0.8 g
Tuky
16.7 g
Vláknina
0 g
Vejce křepelky, nejčastěji se využívají druhy křepelka polní nebo japonská. Největší tradici mají především v Asii, do Evropy se rozšířila až ve 40 letech 20. století. Vejce je tvořeno z 50% bílkem, 33% žloutkem.
Vejce obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin, které jsou považovány za plnohodnotné. Jsou bohatým zdrojem tuků s vyšším zastoupením omega-3.
Obsahují několikanásobně více fosforu než slepičí vejce, který ovlivňuje především vývoj kostí.
Křepelčí vejce připravujeme všemi běžnými způsoby:
- vařená,
- pečená,
- smažená,
- nakládaná.
Vejce se se používají při výrobě:
- těstovin,
- majonéz,
- moučníků,
- dezertů.