Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vejce kachní

Kategorie: Vejce / Vejce

Vejce kachní

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

183 kcal

Energie kJ

763 kJ

Bílkoviny

12.9 g

Sacharidy

1.4 g

Tuky

13.6 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12.9 g) Sacharidy (1.4 g) Tuky (13.6 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (29.6 %) Sacharidy (3.2 %) Tuky (67.2 %) Vláknina (0 %)

Tyto vejce snáší kachna domácí (Anas platyrhynchos domestica). Pochází z oblasti Egypa a Mezopotámie, jejich domestikace proběhla v třetím tisíciletí př.n.l.. 

Vejce kachní a zdraví

Vejce obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin a tuků, kde převažují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou bohatým zdrojem cholesterolu, který je ve větším množstvím rizikový pro srdečně-cévní systém, je proto vhodné mít jejich konzumaci pod kontrolou. Je kvalitním zdrojem vitamínu D3, který podporuje metabolismus vápníku a jeho ukládání do kostí.

Vejce kachní v kuchyni

Kachní vejce připravujeme všemi běžnými způsoby:
- vařená,
- pečená,
- smažená,
- nakládaná.
Vejce se se používají při výrobě:
- těstovin,
- majonéz,
- moučníků,
- dezertů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.