Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vejce husí

Kategorie: Vejce / Vejce

Vejce husí

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

189 kcal

Energie kJ

787 kJ

Bílkoviny

14.3 g

Sacharidy

1.4 g

Tuky

13.6 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14.3 g) Sacharidy (1.4 g) Tuky (13.6 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (31.8 %) Sacharidy (3.1 %) Tuky (65.1 %) Vláknina (0 %)

Tyto vejce snáší husa domácí (Anser anser domesticus). Jejich velikost přesahuje slepičí i kachní vejce.

Vejce husí a zdraví

Vejce obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin a tuků, kde převažují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou bohatým zdrojem cholesterolu, který je ve větším množstvím rizikový pro srdečně-cévní systém, je proto vhodné mít jejich konzumaci pod kontrolou. Je kvalitním zdrojem vitamínu D3, který podporuje metabolismus vápníku a jeho ukládání do kostí.

Vejce husí v kuchyni

Husí vejce připravujeme všemi běžnými způsoby:
- vařená,
- pečená,
- smažená,
- nakládaná.
Vejce se se používají při výrobě:
těstovin,
majonéz,
moučníků,
dezertů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.