Energie kcal
586 kcal
Energie kJ
2452 kJ
Bílkoviny
30 g
Sacharidy
2.5 g
Tuky
50 g
Vláknina
0 g
Vaječný žloutek je žlutá část vejce, jeho funkcí je zajišťovat výživu zárodku.
Žloutek obsahuje vysoký podíl tuků. Od kvality stravy živočicha se odvíjí obsah omega-3 mastných kyselin, které mají významný vliv na metabolismus i zdraví.
Žloutek je bohatým zdrojem cholesterolu, který je ve větším množstvím rizikový pro srdečně-cévní systém, je proto vhodné mít jejich konzumaci pod kontrolou.
Je kvalitním zdrojem vitamínu D3, který podporuje metabolismus vápníku a jeho ukládání do kostí.
Vaječný žloutek má široké uplatnění ve sladké i slané kuchyni:
- moučníky,
- cukroví,
- krémy,
- pomazánky,
- likéry,
- majonéza.