Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Třešně zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Třešně zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

88 kcal

Energie kJ

366 kJ

Bílkoviny

0.8 g

Sacharidy

19 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

1.8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.8 g) Sacharidy (19 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (1.8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.8 %) Sacharidy (91 %) Tuky (1 %) Vláknina (4.1 %)

Třešně jsou plody třešně ptačí (Prunus avium) s různým zabarvením (nejčastěji červené až tmavě rudé), jejichž velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm. Mají typicky sladkou chuť. Původně pochází z Malé Asie, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Třešně zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrové třešně jsou bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.

Třešně zavařené v kuchyni

Zavařené třešně se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.