Energie kcal
394 kcal
Energie kJ
1646 kJ
Bílkoviny
5 g
Sacharidy
80 g
Tuky
2 g
Vláknina
10 g
Třešně jsou plody třešně ptačí (Prunus avium) s různým zabarvením (nejčastěji červené až tmavě rudé), jejichž velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm. Mají typicky sladkou chuť. Původně pochází z Malé Asie, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.
Sušené třešně jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Poskytují i nemalé množství jódu (obsah se odvíjí od jeho zastoupení v půdě), jsou tedy potravinou ovlivňující funkci štítné žlázy. Třešně (stejně jako například jahody) obsahují látky, které podporují rozpouštění kyseliny močové - tohoto využívají především jedinci postižení dnou. Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Sušené třešně se běžně přidávají do:
- dezertů,
- kaší,
- smoothie.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.