Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Třešně sušené

Kategorie: Ovoce / Sušené

Třešně sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

394 kcal

Energie kJ

1646 kJ

Bílkoviny

5 g

Sacharidy

80 g

Tuky

2 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (5 g) Sacharidy (80 g) Tuky (2 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (5.3 %) Sacharidy (85 %) Tuky (4.6 %) Vláknina (5.1 %)

Třešně jsou plody třešně ptačí (Prunus avium) s různým zabarvením (nejčastěji červené až tmavě rudé), jejichž velikost se běžně pohybuje v rozmezí 1-2 cm. Mají typicky sladkou chuť. Původně pochází z Malé Asie, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Třešně sušené a zdraví

Sušené třešně jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Poskytují i nemalé množství jódu (obsah se odvíjí od jeho zastoupení v půdě), jsou tedy potravinou ovlivňující funkci štítné žlázy. Třešně (stejně jako například jahody) obsahují látky, které podporují rozpouštění kyseliny močové - tohoto využívají především jedinci postižení dnou. Hodnota glykemického indexu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Třešně sušené v kuchyni

Sušené třešně se běžně přidávají do:
dezertů,
kaší,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.