Kategorie: Obiloviny lepkové / Těstoviny
Energie kcal
322 kcal
Energie kJ
1348 kJ
Bílkoviny
14 g
Sacharidy
47 g
Tuky
7 g
Vláknina
2 g
Tortellini jsou těstoviny prstencovitého tvaru vyráběné z žitné mouky a vody, plněné nejčastěji vepřovým masem, mortadellou (měkký vepřový salám) a parmezánem. Původem pocházejí z Itálie, kde patří mezi typické pokrmy pro tuto kuchyni.
Těstoviny obsahují lepek, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Hodnota glykemického indexu je nízká, je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Protože jsou originální tortellini plněné i sýrem, obsahují menší množství laktózy. Nejsou proto vhodné pro jedince postižené laktózovou intlerancí.
Těstoviny jsou vhodné jako:
- příloha,
- samostatný chod ochucený omáčkou,
- případně se používají pro zpestření polévek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.