Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Tofu nigari

Kategorie: Luštěniny / Ostatní

Tofu nigari

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

142 kcal

Energie kJ

591 kJ

Bílkoviny

14 g

Sacharidy

0.5 g

Tuky

8.5 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14 g) Sacharidy (0.5 g) Tuky (8.5 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (41.5 %) Sacharidy (1.5 %) Tuky (54.2 %) Vláknina (2.8 %)

Tofu je výrobek ze sójových bobů (Glycine max), které se označuje jako sójový nefermentovaný sýr. Vyrábí se srážením ze sójového mléka pomocí soli nigari, původně pochází z Číny. Patří k tradičním jídlům asiatů, v dnešní době je z důvodu globálního zájmu o sójové produkty a vegetariánství rozšířené po celém světě. 

Tofu nigari a zdraví

Tofu nigari je bohatým zdrojem draslíku, vápníku hořčíku - tyto prvky mají zásadní význam pro činnost srdce. Stravitelnost tofu je podstatně lepší, než u samotných sójových bobů. Tofu natural má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Tofu nigari v kuchyni

Tofu natural má samotné poměrně nevýraznou chuť. Slouží jako základní surovina pro přípravu celé řady receptů, které je potřeba ochucovat. Používá se do slaných i sladkých receptů:
polévek,
salátů,
- hlavních chodů jako zdroj plnohodnotných bílkovin,
- omáček,
- karbanátků,
- salámů,
- pomazánek,
- smoothie,
- pudinků,
- dortů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.