Kategorie: Obiloviny lepkové / Těstoviny
Energie kcal
407 kcal
Energie kJ
1700 kJ
Bílkoviny
18 g
Sacharidy
72 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
8.3 g
Produkt vyrobený z celozrnné žitné mouky a vody.
Těstoviny obsahují lepek, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru mají u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt.
Hodnota glykemického indexu je sice nízká, konzumace jejich vyššího množství ale z důvodu glykemické nálože výrazně zvedá hladinu krevního cukru. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Těstoviny jsou vhodné jako příloha či jako zpestření polévek.
Většinou se z důvodu vyššího obsahu vlákniny vaří o několik minut déle než těstoviny vyrobené z bílé (vymleté) mouky.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.