Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Těstoviny špaldové celozrnné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Těstoviny

Těstoviny špaldové celozrnné

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

390 kcal

Energie kJ

1630 kJ

Bílkoviny

12 g

Sacharidy

75 g

Tuky

1.1 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12 g) Sacharidy (75 g) Tuky (1.1 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.9 %) Sacharidy (80.5 %) Tuky (2.5 %) Vláknina (4.1 %)

Produkt vyrobený z celozrnné špaldové mouky a vody.

Celozrnné špaldové těstoviny a zdraví

Těstoviny obsahují lepek, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Jsou dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru mají u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt.
Hodnota glykemického indexu je sice nízká, konzumace jejich vyššího množství ale z důvodu glykemické nálože výrazně zvedá hladinu krevního cukru. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Celozrnné špaldové těstoviny v kuchyni

Těstoviny jsou vhodné jako příloha či jako zpestření polévek.
Většinou se z důvodu vyššího obsahu vlákniny vaří o několik minut déle než těstoviny vyrobené z bílé (vymleté) mouky.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.