Kategorie: Obiloviny lepkové / Těstoviny
Energie kcal
390 kcal
Energie kJ
1630 kJ
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
75 g
Tuky
1.1 g
Vláknina
8 g
Produkt vyrobený z celozrnné špaldové mouky a vody.
Těstoviny obsahují lepek, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Jsou dobrým zdrojem vlákniny, v tomto směru mají u zdravých jedinců pozitivní vliv na střevní trakt.
Hodnota glykemického indexu je sice nízká, konzumace jejich vyššího množství ale z důvodu glykemické nálože výrazně zvedá hladinu krevního cukru. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižení diabetem,
- v průběhu redukčních diet.
Těstoviny jsou vhodné jako příloha či jako zpestření polévek.
Většinou se z důvodu vyššího obsahu vlákniny vaří o několik minut déle než těstoviny vyrobené z bílé (vymleté) mouky.