Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Těstoviny pšeničné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Těstoviny

Těstoviny pšeničné

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

377 kcal

Energie kJ

1574 kJ

Bílkoviny

12 g

Sacharidy

74 g

Tuky

1.2 g

Vláknina

2.9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12 g) Sacharidy (74 g) Tuky (1.2 g) Vláknina (2.9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.3 %) Sacharidy (82.2 %) Tuky (2.9 %) Vláknina (1.5 %)

Produkt vyrobený z bílé vymleté pšeničné mouky.

Pšeničné těstoviny a zdraví

Těstoviny obsahují lepek, nejsou proto vhodné pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Nejsou tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Hodnota glykemického indexu je střední, konzumace jejich vyššího množství ale z důvodu glykemické nálože výrazně zvedá hladinu krevního cukru. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.

Pšeničné těstoviny v kuchyni

Těstoviny jsou vhodné jako příloha či jako zpestření polévek. Většinou se z důvodu menšího podílu vlákniny uvaří rychleji než těstoviny vyrobené z celozrnné mouky.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.