Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
401 kcal
Energie kJ
1676 kJ
Bílkoviny
13.1 g
Sacharidy
73 g
Tuky
2.5 g
Vláknina
9 g
Teff je označení pro zrna rostliny Milička habešská (Eragrostis tef). Jedná se o obilovinu původně pocházející z Etiopie. Je známo téměř 300 různých variant, které produkují zrna s odlišnou barvou i chutí.
Teff je bezlepkový, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu. Je velmi bohatým zdrojem vápníku a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Z teffové mouky se v Etiopii připravuje kvašený chléb "injera", který je považován za národní pokrm. Zrna teffu se nejčastěji používají:
- jako příloha,
- k výrobě vloček,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě těstovin, kaší,
- pro výrobu mléka.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.