Kurzy ATAC

Teff

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Teff

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

401 kcal

Energie kJ

1676 kJ

Bílkoviny

13.1 g

Sacharidy

73 g

Tuky

2.5 g

Vláknina

9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (13.1 g) Sacharidy (73 g) Tuky (2.5 g) Vláknina (9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.7 %) Sacharidy (76.2 %) Tuky (5.6 %) Vláknina (4.5 %)

Teff je označení pro zrna rostliny Milička habešská (Eragrostis tef). Jedná se o obilovinu původně pocházející z Etiopie. Je známo téměř 300 různých variant, které produkují zrna s odlišnou barvou i chutí.

Teff a zdraví

Teff je bezlepkový, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu.
Je velmi bohatým zdrojem vápníku a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Teff v kuchyni

Z teffové mouky se v Etiopii připravuje kvašený chléb "injera", který je považován za národní pokrm. 
Zrna teffu se nejčastěji používají:
- jako příloha
- k výrobě vloček,
- k výrobě mouky,
- k přípravě pečiva,
- k výrobě těstovinkaší
- pro výrobu mléka.