Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Tapiokové perly

Kategorie: Zelenina / Ostatní

Tapiokové perly

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

347 kcal

Energie kJ

1451 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.4 %) Sacharidy (96.4 %) Tuky (0 %) Vláknina (1.2 %)

Tapioková perly se vyrábí z tapiokové mouky, která je produktem hlíz manioku jedlého (Manihot esculenta) - též označovaného jako tapioca nebo yuca - původně pocházejícího z tropických oblastí Ameriky. Rozlišují se hořké a sladké varianty této plodiny, a to na základě obsahu glykosidů (hořčin). Maniok je základní potravinou pro stovky milionů lidí především v tropických oblastech. 

Tapiokové perly a zdraví

Tapiokové perly jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Jsou bohatým zdrojem polysacharidů s nízkým podílem vlákniny - mají proto vysoký glykemický index, je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Tapiokové perly v kuchyni

Tapiokové perly se používají jako zahušťovadlo, nejčastěji pro výrobu:
moučníků
pudinků,
kaší,
polévek,
omáček.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.