Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Sýr balkánský (50% t. v s.)

Kategorie: Mléčné výrobky / Sýry

Sýr balkánský (50% t. v s.)

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

249 kcal

Energie kJ

1042 kJ

Bílkoviny

15 g

Sacharidy

1.5 g

Tuky

20 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (15 g) Sacharidy (1.5 g) Tuky (20 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (25.2 %) Sacharidy (2.5 %) Tuky (72.3 %) Vláknina (0 %)

Měkký sýr bílé barvy a typické slané chuti. Vyrábí se z kravského mléka zráním po dobu několika týdnů. Skladuje se v mírně slaném nálevu, čímž si udržuje vlhkost a slanou chuť. Je napodobeninou řeckého sýru Fetta, který byl původně vyráběn z ovčího, kozího i kravského mléka. Tento sýr je národním pokrmem všech balkánských zemích.

Balkánský sýr a zdraví

Sýr je vyráběn z kravského mléka, je proto zdrojem laktózy. Konzumace tohoto cukru je nebezpečná pro jedince s:
laktózovou intolerancí,
alergií na laktózu.
Sýr obsahuje vyšší množství soli, je to důležitá informace především pro lidi:
- s vysokým krevním tlakem,
- s poruchou funkce ledvin
- v redukčních dietách.

Balkánský sýr v kuchyni

Sýr je využitelný k okamžité spotřebě, ale i v teplé a studené kuchyni:
- dochucování salátů (např. šopský salát),
- zapékaná jídla,
- nakládaný v oleji,
- k ochucení polévek a omáček,
- grilovaná masa.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.