Kategorie: Mléčné výrobky / Sýry
Energie kcal
249 kcal
Energie kJ
1042 kJ
Bílkoviny
15 g
Sacharidy
1.5 g
Tuky
20 g
Vláknina
0 g
Měkký sýr bílé barvy a typické slané chuti. Vyrábí se z kravského mléka zráním po dobu několika týdnů. Skladuje se v mírně slaném nálevu, čímž si udržuje vlhkost a slanou chuť. Je napodobeninou řeckého sýru Fetta, který byl původně vyráběn z ovčího, kozího i kravského mléka. Tento sýr je národním pokrmem všech balkánských zemích.
Sýr je vyráběn z kravského mléka, je proto zdrojem laktózy. Konzumace tohoto cukru je nebezpečná pro jedince s:
- laktózovou intolerancí,
- alergií na laktózu.
Sýr obsahuje vyšší množství soli, je to důležitá informace především pro lidi:
- s vysokým krevním tlakem,
- s poruchou funkce ledvin,
- v redukčních dietách.
Sýr je využitelný k okamžité spotřebě, ale i v teplé a studené kuchyni:
- dochucování salátů (např. šopský salát),
- zapékaná jídla,
- nakládaný v oleji,
- k ochucení polévek a omáček,
- grilovaná masa.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.