Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Švestky zavařené

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Švestky zavařené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

92 kcal

Energie kJ

382 kJ

Bílkoviny

0.4 g

Sacharidy

20 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.4 g) Sacharidy (20 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.8 %) Sacharidy (91.8 %) Tuky (2 %) Vláknina (4.4 %)

Švestky jsou plody slivoně švestky (Prunus domestica), které mají modrou až světle fialovou barvu. Jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 3-7 cm, mají charakteristicky sladkou chuť. Původně pochází z Kavkazu, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Švestky zavařené a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Obsahují vyšší podíl rozpustných forem vlákniny, díky kterým ovlivňují peristaltiku střevního traktu a konzistenci stolice - mají mírně projímavé účinky.
 

Švestky zavařené v kuchyni

Zavařené švestky se běžně konzumují:
- samotné,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.