Energie kcal
62 kcal
Energie kJ
260 kJ
Bílkoviny
0.7 g
Sacharidy
12.5 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
2.5 g
Švestky jsou plody slivoně švestky (Prunus domestica), které mají modrou až světle fialovou barvu. Jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 3-7 cm, mají charakteristicky sladkou chuť. Původně pochází z Kavkazu, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.
Švestky jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Obsahují vyšší podíl rozpustných forem vlákniny, díky kterým ovlivňují peristaltiku střevního traktu a konzistenci stolice - mají mírně projímavé účinky. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Švestky se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Švestky se používají i k sušení nebo se lisují do džusů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.