Kurzy ATAC

Švestky čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Švestky čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

62 kcal

Energie kJ

260 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

12.5 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (12.5 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4.7 %) Sacharidy (84.3 %) Tuky (2.9 %) Vláknina (8.1 %)

Švestky jsou plody slivoně švestky (Prunus domestica), které mají modrou až světle fialovou barvu. Jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 3-7 cm, mají charakteristicky sladkou chuť. Původně pochází z Kavkazu, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Švestky a zdraví

Švestky jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Obsahují vyšší podíl rozpustných forem vlákniny, díky kterým ovlivňují peristaltiku střevního traktu a konzistenci stolice - mají mírně projímavé účinky. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Švestky v kuchyni

Švestky se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Švestky se používají i k sušení nebo se lisují do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.