Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Švestka kandovaná

Kategorie: Ovoce / Kandované

Švestka kandovaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

322 kcal

Energie kJ

1344 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0.9 %) Sacharidy (97.7 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (0.9 %)

Švestky jsou plody slivoně švestky (Prunus domestica), které mají modrou až světle fialovou barvu. Jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 3-7 cm, mají charakteristicky sladkou chuť. Původně pochází z Kavkazu, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované švestky a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované švestky v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.