Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Strouhanka žitná

Kategorie: Obiloviny lepkové / Ostatní

Strouhanka žitná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

306 kcal

Energie kJ

1279 kJ

Bílkoviny

7.5 g

Sacharidy

60 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (7.5 g) Sacharidy (60 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.3 %) Sacharidy (82.1 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (3.3 %)

Žitná strouhanka se vyrábí z loupaných zrn žita (Secale).

Žitná strouhanka a zdraví

Strouhanka je lepková, není tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Žitná strouhanka v kuchyni

V kuchyni má obdobné použití jako klasická krupice či hrubá mouka. Hodí se k přípravě:
kaší,
knedlíků,  
polenty,
pomazánek,
zavářek do polévek,
lívanců,
moučníků,
pudinků.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.