Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy
Energie kcal
150 kcal
Energie kJ
626 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
30 g
Tuky
1.2 g
Vláknina
0.4 g
Zázvor je kořen zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Kořen má většinou žlutavou barvu a výrazně aromatickou vůni a štiplavou chuť. Původně pochází z Indie a Číny.
Zázvor obsahuje oleje s aromatickými složkami, které vykazují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu, u citlivých jedinců mohou způsobovat pálení žáhy a trávicí potíže. Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Jeho konzumaci by se měli vyhnout i lidé užívající antacida. Doporučuje se nepřekračovat denní dávku 4-6 gramů čerstvého zázvoru, toto množství je vhodné zohledit i při lisování.
Šťáva ze zázvoru se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.