Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva ze zázvoru

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva ze zázvoru

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

150 kcal

Energie kJ

626 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.2 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.2 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.4 %) Sacharidy (83.9 %) Tuky (7.2 %) Vláknina (0.5 %)

Zázvor je kořen zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Kořen má většinou žlutavou barvu a výrazně aromatickou vůni a štiplavou chuť. Původně pochází z Indie a Číny. 

Šťáva ze zázvoru a zdraví

Zázvor obsahuje oleje s aromatickými složkami, které vykazují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Mají schopnost snižovat hladinu cholesterolu, u citlivých jedinců mohou způsobovat pálení žáhy a trávicí potíže. Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Jeho konzumaci by se měli vyhnout i lidé užívající antacida. Doporučuje se nepřekračovat denní dávku 4-6 gramů čerstvého zázvoru, toto množství je vhodné zohledit i při lisování.

Šťáva ze zázvoru v kuchyni

Šťáva ze zázvoru se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, občas i ovoce a klíčených potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.