Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Šťáva ze švestek

Kategorie: Tekutiny / Lisované šťávy

Šťáva ze švestek

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

83 kcal

Energie kJ

347 kJ

Bílkoviny

0.9 g

Sacharidy

18 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.9 g) Sacharidy (18 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4.5 %) Sacharidy (91 %) Tuky (3.3 %) Vláknina (1.2 %)

Švestky jsou plody slivoně švestky (Prunus domestica), které mají modrou až světle fialovou barvu. Jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 3-7 cm, mají charakteristicky sladkou chuť. Původně pochází z Kavkazu, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Šťáva ze švestek a zdraví

Šťáva ze švestek je - stejně jako ostatní lisované šťávy -  bohatým zdrojem mikroživin, největší význam má draslík. Konzumace čerstvě lisované šťávy ze švestek tak má vliv na činnost srdce a cév. Šťáva ze švestek má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Šťáva ze švestek v kuchyni

Šťáva ze švestek se nejčastěji používá samotná nebo v kombinaci s lisovanými šťávami z různých druhů zeleninyovoce a klíčených 
potravin. Pokud je cílem konzumace lisovaných šťáv ovlivňování metabolismu a tím i zdraví, je volba konkrétních druhů ovoce, zeleniny a klíčků do takových směsí otázkou individuálního přístupu. Obecně platí, že lisované šťávy jsou koncentrovaným zdrojem celé řady živin (vitamínů, minerálů, antioxidantů, fytochemických látek) a je možné jednotlivé druhy plodin kombinovat tak, aby poskytovaly požadovaná množství vybraných látek.
Šťávu ze švestek je možné použít i k ochucení:
kaší,
dezertů, 
zmrzlin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.